Hlavní obsah

Kauzy Seznam Zpráv: Spouštíme nový newsletter z naší investigativní dílny

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní tým Seznam Zpráv.

Reklama

Nabízíme vám ukázku prvního vydání nového newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém budeme každý pátek shrnovat práci našeho investigativního oddělení.

Článek

Naši reportéři každý den přináší původní zjištění i novinky v případech, které jsme otevřeli v minulosti. V záplavě denního zpravodajství je můžete snadno přehlédnout. Pokud se ale přihlásíte k odběru tohoto newsletteru, už neminete ani jednu z našich kauz.

A nejen to. Dovolí-li to situace, pokusíme se v týdenním souhrnu vysvětlit kontext, prozradíme okolnosti vzniku reportáží či doplníme reakce, které naše kauzy vyvolaly. A v druhém plánu budeme představovat i naše investigativní reportéry.

Tikající bomby

V uplynulém týdnu vyvrcholila práce kolegy Vojty Blažka, jehož umanutost a systematičnost přiváděly k tichému šílenství někdejší středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou. Ač to na první pohled nevypadá, aktuální kauza je jakýmsi vedlejším produktem policejního vyšetřování hospodaření kraje pod vedením exhejtmanky.

Vojta už přes rok sbíral neurčité zkazky, že v někdejším vojenském areálu v Milovicích tiká ekologická bomba. A když se úřady konečně rozhoupaly k akci, měl informační náskok, který dokázal ještě znásobit. Prošel totiž celý areál a našel desítky a desítky hmatatelných důkazů, že tam na zemi i v podzemí leží karcinogenní odpad, za jehož bezpečnou likvidaci někdo inkasoval miliony korun.

Pro ekologické zločiny v Česku je příznačné, že zůstávají na okraji zájmu. Přesvědčili jsme se o tom, už když jsme detailně popisovali kauzu Celio, kdy za humny několika obcí u Litvínova leží toxické sudy. Nikoho to moc nevzrušovalo. Jistě, rybí apokalypsa v Bečvě (doporučuji aktuální report ze soudního stání) zvedla ze židle i chladnokrevné, ale to byla spíše výjimka než pravidlo.

Ne všem dochází, že při environmentální kriminalitě vzniká hned trojí škoda. Pokud se prvotní podezření potvrdí, peníze z veřejné zakázky nesloužily k likvidaci odpadu, ale šly někomu do kapsy, což nyní naznačují i policisté.

Veřejné rozpočty ale dojdou k úhoně ještě jednou. To když se – zjevně za mnohem větší sumy – bude muset ekologická zátěž z Milovic znovu a tentokrát reálně odstranit.

Poslední, obtížně vyčíslitelná škoda vzniká velmi nepozorovaně na zdraví lidí. Nejde přitom „jen“ o místní. Do milovického areálu míří tisíce lidí za zábavou, ať už do zábavních parků či na hudební festivaly. Vzrušuje to někoho?

Co jsme také zjistili

Když kontrolor kontroluje. Ten scénář není neobvyklý. Úředník se vzepře svým nadřízeným a obratem dostane nálepku potížisty. Příběh auditora Ministerstva financí Václava Jíry se začal odvíjet podobně. Z nepříjemné situace ho vyňal shodou okolností opět kolega Vojta Blažek. Učinil skutečně hluboký ponor do problematiky a nabídl plastický profil kontrolora, který podle svých šéfů kontroloval příliš přísně. To třeba když kritizoval dotaci na rybník, na jehož vykázaném místě fakticky leží jen louka.

Italská chapadla v Brně. Autorská dvojice Adéla Jelínková a Lukáš Valášek se tentokrát zaměřila na mezinárodní daňové úniky, které není snadné odhalit. Řetězce krycích firem se počítají na stovky a táhnou se přes několik zemí. Chapadla italské daňové mafie, jak píše duo Jelínková–Valášek, sahala až do Česka.

Hecování před Národním muzeem. Přinesli jsme zprávu, že policie stíhá další osobu, která se účastnila demonstrace nazvané Česko proti bídě. Je jí muž s megafonem, který podněcoval dav k tomu, aby vtrhl do budovy Národního muzea. Z obvinění si ale moc nedělá. Jak nám řekl, ví, že nebude odsouzen. Proč? Má na to lehce bizarní teorii.

Ruské bankovní dilema. Neexistuje jiná západní banka, která by v Putinově Rusku momentálně měla tak významnou pozici jako rakouská skupina Raiffeisen. Kolega Jirka Pšenička popsal, že finanční ústav proto čelí výraznému tlaku na odchod ze země, která napadla Ukrajinu. Osobní boj jednoho z významných klientů banky vylíčil v textu „Dám jim ještě měsíc“. Český byznysmen tlačí na banku, aby odešla z Ruska.

Doplatek za Dozimetr. Pražský dopravní podnik kvůli stíhání v korupční aféře Dozimetr propustil hned několik manažerů a zadržuje jim odchodné ve výši šesti platů. První z nich nyní oznámil, že se o peníze – jde o částku v řádu stovek tisíc – bude soudit. Víc zjistil redaktor Radek Nohl.

Policejní provokatéři, jistojistě. Vzpomínáte na expertizu sociálních sítí, podle níž dva muži s ruskými nášivkami na demonstraci nazvané Česko proti bídě byli jistojistě policejní provokatéři? Akorát že vůbec. Kolegyně Kristina Ciroková vyrazila do terénu, našla je a zjistila, že již čelí trestnímu stíhání.

Očekávané obvinění muže v pozadí. Jako první jsme publikovali informaci o novém obvinění někdejšího poslance ODS Marka Šnajdra, stále vlivného hybatele ve zdravotnickém byznysu. Jak popisujeme, může mu to významně zkomplikovat život, protože jde už o druhé obvinění v pořadí.

Výroba dětí u soudu. Naše loňská kauza výroby a prodeje dětí, které z Prahy putovaly do celého světa, jde k soudu. Ale jen na Ukrajině. Česko na zneužívání náhradního mateřství k byznysu nemá paragrafy…

Pokud vám přijde týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny užitečný, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované