Hlavní obsah

V americké věznici podávali vězňům ivermektin bez jejich vědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Lék ivermektin dodnes nebyl nikde na světě jako léčivý přípravek proti covidu-19 registrován (ilustrační snímek).

Reklama

Několik vězňů ve věznici v severozápadním Arkansasu dostalo v rámci léčby covidu-19 lék ivermektin.

Článek

Tři vězni z Arkansasu podle agentury Associated Press nevěděli, že jim byl podáván ivermektin, dokud se minulý týden nezjistilo, že se v zařízení používá. Americký svaz pro občanské svobody (ACLU) v Arkansasu ve středu zopakoval výzvu k ukončení této praxe a uvedl, že podobné stížnosti se od vězňů dostaly i k samotnému svazu.

Komentáře vězňů jsou v rozporu s tvrzeními šerifa a vězeňského lékaře. Ti tvrdí, že užití léku bylo dobrovolné. Užívání léku ve věznici vedlo k zahájení vyšetřování, které povede státní lékařská komise. „V podstatě tady jen testovali, jestli to bude fungovat,“ řekl vězeň William Evans a dodal, že lék dostával po dobu dvou týdnů.

Ivermektin

„Ivermektin se již přes 30 let úspěšně používá na některá parazitická onemocnění včetně například svrabu, ale zásadní je především jeho účinek na říční slepotu, velký problém rovníkové Afriky. Už v předcovidové době byl ivermektin zkoušen i proti některým virovým infekcím, a to především proti RNA virům, tedy podobným virům, jako je chřipka nebo právě SARS-CoV-2,“ popsal již dříve lék pro Seznam Zprávy Jan Bláha, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Výrobce léku, společnost Merck, v únoru nenašel žádné důkazy o tom, že by ivermektin byl pro pacienty s covidem účinným lékem. Řada amerických federálních lékařských asociací rovněž vyzvala k okamžitému ukončení předepisování a používání léku k léčbě koronaviru mimo klinické studie.

Vězeňský lékař Rob Karas naopak minulý týden vydal dlouhé prohlášení, v němž používání ivermektinu obhajoval. Dodal, že lék předepisuje vězňům a pacientům na svých klinikách od konce loňského roku.

Vězeň Edrick Floreal-Wooten pro NPR uvedl, že mu byl ivermektin podán ve věznici poté, co mu 21. srpna vyšel test na koronavirus pozitivní. „Ptal jsem se, co to je, a oni mi jen řekli, že vitamíny. Když jsem byl nemocný a všichni jsme byli nemocní, mysleli jsme si, že nám mají pomoci. Nikdy by mě nenapadlo, že udělají něco tak pochybného,“ řekl Floreal-Wooten.

Izrael se otevře turistům

Floreal-Wooten minulý týden odmítl lék užívat poté, co viděl článek o předepisování ivermektinu vězňům. Na otázku, zda by si lék vzal, kdyby mu hned na začátku řekli, že se jedná o ivermektin, odpověděl: „Nikdy. Nejsem dobytek. Jsem člověk.“

ACLU rovněž přišel do kontaktu s vězni, kteří tvrdí, že jim bylo řečeno, že lék je vitamín nebo steroid. Ve středečním prohlášení ACLU uvedl, že někteří vězni jsou připraveni podat žalobu, aby se předepisování léku zastavilo. Podle svazu je „bezohledné“, že vězni nebyli informováni o tom, že jim byl lék podáván.

„Mají právo vědět, jaké léky jim lékaři předepisují. O toto právo nepřicházejí jen proto, že jsou ve vězení,“ uvedla výkonná ředitelka ACLU v Arkansasu Holly Dicksonová.

V létě letošního roku došlo v lékárnách k prudkému nárůstu počtu receptů na ivermektin. Zdravotníci v Arkansasu a dalších státech vydali varování poté, co zaznamenali nárůst počtu telefonátů na toxikologická střediska ohledně lidí, kteří k léčbě covidu-19 užívali například i formu léku určenou pro hospodářská zvířata.

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil ivermektin k použití u lidí a zvířat proti některým parazitickým červům a proti vším a kožním onemocněním. FDA neschválil jeho použití k léčbě nebo prevenci covidu-19 u lidí.

Užívání léčiva se v USA stalo natolik běžným, že FDA vydal minulý měsíc prohlášení, v němž vyzývá lidi, aby jej neužívali. „Nejste kůň. Nejste kráva,“ uvedl FDA a varoval, že „užívání velkých dávek této látky je nebezpečné a může způsobit vážnou újmu na zdraví“.

Antiparazitikum ivermektin se postupně stalo značně kontroverzním, přestože některé studie naznačovaly jeho účinnost v boji s covidem-19. Podle řady posledních studií ale lék není tak úspěšný, jak se na první pohled zdálo.

Podle jedné z největších studií zaměřených na zkoumání ivermektinu jako léku proti covidu-19 je ivermektin v prevenci hospitalizace stejně účinný jako placebo. Na výzkum provedený v rámci projektu Together Trial dohlížela McMasterova univerzita v Kanadě.

Studii, která podporovala užívání léku ivermektin v boji proti covidu-19 a kterou citovali lidé po celém světě, naopak její autoři stáhli. Vedoucím výzkumníkem byl lékař Ahmed Elgazzar z egyptské Univerzity Benha.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydalo minulý týden zdravotní doporučení, ve kterém varuje, že při samoléčbě ivermektinem by lidé mohli přijít k vážné újmě na zdraví. Předávkování podle CDC může způsobit kóma, křeče a smrt. Nepříjemné jsou ale i mírnější vedlejší účinky, které CDC jmenuje, jako nevolnost, zvracení, průjem, nízký krevní tlak a závratě.

Navzdory těmto varováním někteří republikánští zákonodárci v Arkansasu i dalších amerických státech ivermektin jako potenciální lék na covid propagovali. Arkansaský ministr zdravotnictví Jose Romero nechtěl pro NPR uvést, zda je vhodné, aby byl vězňům předepisován ivermektin. Předepsání jakéhokoli léku by ale podle něj mělo stát na dohodě mezi lékařem a pacientem.

„Nevím, jaká dohoda byla uzavřena,“ řekl Romero novinářům na tiskové konferenci s tím, že arkansaské ministerstvo zdravotnictví neschvaluje využití léku pro léčbu covidu-19.

Navzdory varování zdravotnických úřadů údaje CDC ukazují, že lidé ivermektin užívají i nadále. Od začátku července do poloviny srpna americké lékárny vydaly více než 88 000 receptů na tento lék. To je přibližně 24krát více než za stejné období v roce 2020, uvedlo CDC 26. srpna.

Ivermektin dodnes nebyl nikde na světě jako léčivý přípravek proti covidu-19 registrován. K léčbě onemocnění covid-19 užití ivermektinu nedoporučuje ani Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Reklama

Související témata:

Doporučované