Hlavní obsah

Putin jako „bezohledný bandita“. Jak svět reaguje na jeho povel k útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden chce ještě ve čtvrtek jednat se zástupci zemí G7 a dalšími spojenci.

Reklama

aktualizováno •

Vladimir Putin zavelel k útoku na Ukrajinu. Svět se probouzí a hledí na záběry výbuchů v Kyjevě a dalších ukrajinských městech. Jak na situaci reagují světoví lídři?

Článek

„Modlitby celého světa dnes v noci směřují k ukrajinskému lidu, který trpí kvůli nevyprovokovanému a neospravedlnitelnému útoku ruských sil,“ nechal se v oficiálním vyjádření slyšet americký prezident Joe Biden. „Za smrt a zkázu, které tento útok přinese, je odpovědné pouze Rusko, a Spojené státy a jejich spojenci i partneři odpovědí jednotným a rozhodným způsobem. Svět požene Rusko k odpovědnosti.“

Biden chce ještě ve čtvrtek jednat se zástupci zemí G7 a dalšími spojenci a ohlásit přesné následky, kterým bude Rusko čelit. Chystá se také předstoupit s projevem. V ranních hodinách našeho času navíc šéf Bílého domu hovořil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Biden Zelenského informoval o krocích, jež USA podnikají k dosažení mezinárodního odsouzení invaze.

Pohnat Kreml k odpovědnosti již prostřednictvím Twitteru slíbila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Ostře odsuzujeme neoprávněný útok Ruska na Ukrajinu. Naše myšlenky jsou v těchto temných hodinách s Ukrajinou a jejími nevinnými ženami, muži a dětmi, kteří čelí tomuto nevyprovokovanému útoku a mají strach o své životy.“

Spolu s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem pak vydala i oficiální vyjádření: „Vyzýváme Rusko, aby okamžitě ukončilo toto nepřátelské jednání, stáhlo svou armádu z Ukrajiny a plně respektovalo územní celistvost, suverenitu a nezávislost Ukrajiny. Takové použití síly a nátlaku nemá v 21. století místo. EU pevně stojí při Ukrajině a jejím lidu, který čelí krizi, jež nemá obdoby.“

Michel navíc urychleně svolal mimořádné zasedání Evropské rady k projednání krize a dalších restriktivních opatření, která budou mít pro Rusko „masivní a vážné důsledky“. Prezidenti a premiéři zemí EU už se na tom i shodli ve společném prohlášení.

Stranou nezůstává ani NATO, jehož generální tajemník Jens Stoltenberg připomněl, že navzdory opakovaným varováním a neúnavnému úsilí upřednostnit diplomacii si Rusko opět zvolilo cestu agrese proti suverénní a nezávislé zemi. „Je to závažné porušení mezinárodního práva a vážná hrozba pro euroatlantickou bezpečnost,“ stojí v politikově vyjádření.

Neoprávněný a nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu pak odsoudila Severoatlantická aliance také jako celek. „Myslíme na všechny zabité a zraněné lidi na Ukrajině. Rovněž odsuzujeme Bělorusko za umožnění tohoto útoku,“ stojí v oficiálním textu. Při pohledu na mapu ruských útoků to totiž vypadá, že část z nich Rusko podniklo právě ze sousedního Běloruska.

Za nejsmutnější okamžik svého působení ve funkci generálního tajemníka Organizace spojených národů označil den ruského vpádu na Ukrajinu úřadující António Guterres. „Prezidente Putine, ve jménu lidskosti odveďte své vojáky zpět do Ruska. Ve jménu lidskosti nedovolte, aby v Evropě začala ta nejhorší válka od začátku století.“

Nespokojené hlasy se ozývají také z Velké Británie. Tamní ministryně zahraničí Liz Trussová na Twitteru odsoudila „příšerný a nevyprovokovaný útok spuštěný prezidentem Putinem“. Ukrajině vyjádřila účast a slíbila, že Spojené království bude spolu s partnery na agresi reagovat.

„Jsem zděšen strašlivými událostmi na Ukrajině a hovořil jsem s prezidentem Zelenským, abychom projednali další kroky. Prezident Putin si zahájením tohoto nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krveprolití a destrukce,“ doplnil ministryni také britský premiér Boris Johnson.

Reagovala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, jejíž země s Ukrajinou sdílí hranice. „Důrazně a rozhodně odsuzuji nevyprovokovaný a bezohledný útok Ruska na našeho souseda Ukrajinu. Vyjadřuji solidaritu s Ukrajinci a prezidentem Zelenským. Tento nesmyslný válečný akt ohrožuje miliony nevinných životů. Agresor je agresorem, i když obviňuje oběť.“

„Kanada rezolutně odsuzuje ruský útok na Ukrajinu a vyzývá Rusko, aby okamžitě ukončilo všechny nepřátelské a provokativní akce proti Ukrajině a stáhlo své vojenské síly z jejího území,“ sdělil dále kanadský premiér Justin Trudeau. Zdůraznil přitom, že Rusko ponese za své akce vážné následky.

Podle německého kancléře Olafa Scholze je dnešek „strašným dnem pro Ukrajinu a temným dnem pro Evropu“. „Naše solidarita je s Ukrajinou a jejími obyvateli,“ dodal v prohlášení. Kancléř se chystá jednat s partnery ve skupině vyspělých zemí G7, NATO a EU o dalších krocích.

„Rusko útokem na Ukrajinu porušilo základní pravidla mezinárodního pořádku. Světové společenství Rusku tento den hanby nezapomene,“ uvedla zase v prohlášení německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Ukrajině vyjádřila plnou solidaritu.

Podporu Ukrajině, její svrchovanosti a územní integritě ve svém telefonátu s ukrajinským prezidentem Zelenským zopakoval také francouzský prezident Emmanuel Macron. Podpora, kterou může Evropská unie poskytnout Ukrajině, bude podle Macrona předmětem čtvrtečního mimořádného summitu EU v Bruselu. Na Twitteru hlava státu vyjádřila solidaritu s Ukrajinou i jejími občany.

Reakce z Česka

V ranních hodinách začali na události na východ od nás reagovat i představitelé z Česka. Například ministryně obrany Jana Černochová informovala o tom, že svolává krizový štáb ministerstva.

„Rusko přepadlo mírumilovnou a svobodnou Ukrajinu. Porušilo mezinárodní právo a ani sebevětší množství lží, které Kreml produkuje, na tom nic nezmění. Nejde o denacifikaci, demilitarizaci ani o mírovou misi, Putin se zachoval jako bezohledný bandita,“ uvedla politička na Twitteru.

Dění na Ukrajině sledujeme v online reportáži:

Český premiér Petr Fiala se večer v Bruselu zúčastní mimořádného jednání Evropské rady. „Bohužel došlo na nejhorší. Ruská invaze na Ukrajinu je naprosto neospravedlnitelný akt agrese vůči nezávislému státu, který nemůže zůstat bez reakce EU a NATO,“ nechal se slyšet předseda vlády.

Podporu Ukrajině vyjádřil například i český ministr vnitra Vít Rakušan nebo bývalý premiér Andrej Babiš. Dopoledne k národu promluvil také prezident Miloš Zeman, který vstup ruské armády na ukrajinské území nazval „aktem nevyprovokované agrese“. Podle hlavy státu je daný krok zapotřebí důsledně odsoudit, a to nejen slovy, nýbrž i činy.

„Šílence je zapotřebí izolovat a nebránit se vůči němu pouze slovy, ale také konkrétními opatřeními. Chtěl bych vyzvat naše občany ke klidu, chtěl bych vyjádřit plnou podporu Ukrajině, jejímu vedení a jejímu lidu,“ sdělil Zeman.

Reklama

Doporučované