Hlavní obsah

„Nikam nespěcháme.“ Lavrov dal najevo ochotu válčit dál

Foto: Anatolii Trofimov, Shutterstock.com

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov prohlásil, že Rusko díky své vytrvalosti dosáhne svých ušlechtilých cílů.

Reklama

aktualizováno •

Rusko díky své vytrvalosti a trpělivosti ubrání své ušlechtilé cíle, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Moskva podle něj chce konflikt na Ukrajině ukončit, ale zároveň nikam nespěchá.

Článek

Kreml ve středu smetl ze stolu desetibodový mírový plán navržený ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Žádný mírový plán pro Ukrajinu nemůže vzniknout, aniž by vzal v potaz současnou realitu ruského území, tedy připojení čtyř nových regionů k Rusku,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Podle něj nemůžou být plány, které s tím nepočítají, považované za mírové. Peskov tak narážel na zářijovou nezákonnou anexi čtyř ukrajinských regionů (Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti) provedenou na základě zinscenovaných referend. Ani jeden z regionů Moskva plně neovládá.

Ztratili jste kontakt s realitou, zní z Kyjeva

Na slova kremelského mluvčího rychle reagoval Kyjev. Tajemník Národní bezpečnostní a obranné rady Ukrajiny Oleksij Danilov vyzval „mluvící hlavy Kremlu“, aby vyšly ze stavu „informačního deliria“. Upozornil, že nic takového jako „nová ruská území“ neexistuje.

„Realitou Ruska jsou hanba, porážka a kolaps. Pokud nevezmou v potaz tuto realitu, žádný mírový plán nebude. Komunikace s ďábly vede k nešťastné ztrátě kontaktu s realitou,“ napsal Danilov na sociální síti Twitter.

Rozhovor: Jak se vnímají Rusové?

Ruská historička Ksenia Krimer upozorňuje, že v Rusku chybí diskuze o zodpovědnosti společnosti za válku na Ukrajině. Bez té se ale země dopředu nepohne. „Reflexe chybí a bez ní se dopředu nepohneme.“

Peskov ve středu navázal na úterní slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ten prohlásil, že Ukrajina musí splnit požadavky Moskvy týkající se území kontrolovaného Kyjevem, ale také okupovaných oblastí. V opačném případě vyhrožoval zásahem armády.

Není jasné, co přesně tím myslel, vzhledem k tomu, že ruská armáda vraždí na Ukrajině civilisty a ničí tamní infrastrukturu už deset měsíců (podrobněji jsme o Lavrovových výrocích psali zde). Moskva nicméně vytrvale odmítá mluvit o válce, ale hovoří o „speciální vojenské operaci“.

Lavrov o vytrvalosti a ušlechtilých cílech

O ruské diplomatické a vojenské strategii pak Lavrov znovu mluvil ve středu v rozhovoru pro ruskou státní televizi. „Jsem přesvědčený, že díky naší vytrvalosti, trpělivosti a odhodlání ubráníme ušlechtilé cíle, které jsou klíčové pro náš lid i naši zemi,“ prohlásil ministr zahraničí v interview, z něhož citovala agentura AFP.

Čtyři „anektované“ ukrajinské regiony označil za absolutní prioritu Ruska. „Musí být osvobozeny od nacistické hrozby, které čelí už mnoho let,“ zopakoval Lavrov tradiční ruské lži o tom, že na Ukrajině vládnou nacisté.

Rusko podle něj chce, aby konflikt na Ukrajině skončil, jakmile to bude možné, ale zároveň nebude váhat vzít si čas, aby dosáhlo svých cílů na bojišti. „Nikam nespěcháme,“ dal Lavrov najevo odhodlání pokračovat ve válce.

Zmíněný Zelenského mírový plán počítá se stažením ruských jednotek z celého mezinárodně uznaného území Ukrajiny, což by znamenalo, že by Kyjev získal znovu pod kontrolu i Krym. Rusko tento poloostrov protiprávně anektovalo v roce 2014 a opakovaně o něm mluví jako o „jádru“ svého území, útok na něj by považovalo za překročení „červené linie“.

Z Moskvy opakovaně zaznívají slova o ochotě jednat, veškeré snahy podle ní maří Kyjev. Například americký ministr zahraničí Antony Blinken tento měsíc ruská prohlášení o míru zpochybnil. Podle něj by Kreml mohl jednání zneužít k taktické vojenské přestávce, po které by obnovil boje.

Reklama

Doporučované