Hlavní obsah

Balák si do hradní vily nakoupil nábytek za 824 tisíc, ale neplatil

Foto: Adam Borový, Seznam Zprávy

Miloš Balák, bývalý ředitel Lesní správy Lány.

Reklama

Odsouzený exředitel Lesní správy Lány si ještě vylepšil už tak levné bydlení ve služební vile. Seznam Zprávy nyní zjistily, že si nakoupil z hradního rozpočtu nábytek za více než 800 tisíc. Za jeho užívání nezaplatí korunu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Seznam Zprávy informovaly, že nyní už bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák si nechal těsně před koncem ve funkci prodloužit až do roku 2025 nárok na bydlení  v hradní vile v Lánech, způsobilo to v administrativě nového prezidenta Petra Pavla poprask.

Balákova podřízená totiž svému odsouzenému šéfovi podepsala smlouvu, podle níž mu lesní správa za bydlení ve služební hájence o 21 místnostech účtuje nájem 6300 korun měsíčně. Za to má Balák doteď k dispozici 250 metrů čtverečních domu a užívat může i okolních pět tisíc metrů čtverečních pozemků, na kterých si vybudoval například bazén.

Podle nového pátrání reportérů však lesní správa v nájemní smlouvě jeden podstatný parametr utajila - úplné luxusní zařízení domu. Miloš Balák si za veřejné peníze už v roce 2014 nechal od Hradu nakoupit nábytek za 824 tisíc korun.

Tehdy - v prvních letech éry prezidenta Miloše Zemana - se do domu Balák nastěhoval jako čerstvě dosazený ředitel Lesní správy Lány, která je jednou z organizací Kanceláře prezidenta republiky. V té době dokonce platil nájemné ani ne čtyři tisíce za měsíc.

Také poslední nájemní smlouva, díky níž i po odchodu z funkce ředitele může Miloš Balák bydlet ve služební vile další dva roky, sice detailně vyjmenovává vybavení domu, které nájemník přebírá a má právo užívat. Ani v ní ale informace o kompletním nábytku z masivu není. To znamená, že za jeho užívání Hrad neúčtuje Miloši Balákovi žádný nájem.

Foto: Seznam Zprávy

Nábytek za 824 tisíc v nájemní smlouvě chybí.

Zda Miloš Balák považuje nákup nábytku za hospodárný a proč není zaevidovaný v nájemní smlouvě, není vysvětleno. Miloš Balák na tyto dotazy redakce nereagoval.

Připomeňme, že soudy bývalého ředitele Lesní správy Lány opakovaně pravomocně uznaly vinným z toho, že se ve funkci pokoušel manipulacemi připravit Hrad celkem o desítky milionů korun. Od vězení ho ale zachránila milost udělená Milošem Zemanem.

Sedačka za sto tisíc

Seznam Zprávy získaly samotnou smlouvu na nákup vybavení vily z roku 2014, kterou sám sobě přímo Balák podepsal. Tabulka s výčtem nábytku se táhne přes celou stranu a lesní správa tak dokonce dostala od dodavatele téměř dvacetitisícovou množstevní slevu.

Miloš Balák totiž na svém bydlení nešetřil. Za sedací soupravu Verona například z hradního rozpočtu zaplatil téměř sto tisíc korun. Trojice postelí z dubového dřeva zase přišla na téměř 160 tisíc. A k tomu komody, skříňky, stoly, židle či knihovna za další stovky tisíc.

Foto: nabytek-honza.cz

Jedna z postelí, kterou si nechal Balák za veřejné peníze nakoupit. Přišla na 70 tisíc.

Nábytek dodala firma Nábytek Honza z Mnichova Hradiště. A to bez tendru, který se však pořádat nemusel, neboť šlo o podlimitní zakázku.

Majitel společnosti Jan Nohýnek reportérům řekl, že zakázku získal i proto, že Baláka zná z dřívějška. „My jsme kdysi pro něj dělali něco, ještě když byl v Lesech Hluboká,“ uvedl Nohýnek.

Stejnojmenná lesnická firma pod vedením Baláka zkrachovala před tím, než si ho Vratislav Mynář vybral jako ředitele Lesní správy Lány. U rodiny Baláka se pak ocitla část majetku Lesů Hluboká.

Balákův nástupce: Zkontrolujeme, že nábytek vrátí

Balákův nástupce Pavel Rus se původně dozvěděl o nábytku ve vile lesní správy od Seznam Zpráv a slíbil, že záležitost prověří.

Následně nákup nábytku potvrdil. Tvrdí, že až se bude Balák z domu stěhovat pryč, nehrozí, že by si nábytek vzal sebou - přestože v nájemní smlouvě není uvedeno, že jde o vybavení, které má nájemník vily předat zpět Hradu.

Balákovi kancléř Vratislav Mynář vyplatil téměř 11 milionů

  • S tím, že je Balákův nájem - podobně jako u jiných zaměstnanců této podřízené organizace prezidentské kanceláře - zvýhodněný, měl problém Nejvyšší kontrolní úřad. Po své rozsáhlé kontrolní akci na Hradě dospěl k závěru, že Lesní správa Lány porušuje zákon, protože neodůvodněně snižuje výnos z majetku státu.
  • Hrad se hájil mimo jiné tím, že bydlení zvýhodňuje kvůli zaměstnancům, neboť lesníci by si ho při svých příjmech nemohli dovolit. To však v případě Miloše Baláka neplatí.
  • Seznam Zprávy už napsaly, že během pobytu ve funkci mu kancléř Mynář vyplatil celkem 10,8 milionu korun. V průměru to bylo na sto tisíc korun měsíčně, ohodnocením v jednotlivých letech Balák podle zjištění redakce převýšil například základní platy poslanců Sněmovny.
  • Podle Balákova nástupce ve funkci Pavla Rusa auditoři z NKÚ ve své zprávě kritizovali mimo jiné i to, že si Balák jako ředitel podepisoval kontrakty na bydlení sám. A proto poslední novou nájemní smlouvu stvrdila na straně lesní správy jeho zástupkyně Ivana Pokorná. Stalo se tak loni 23. prosince, přičemž Balák věděl, že jako ředitel k 31. prosinci skončí.

„Máme seznam nábytku a budeme kontrolovat kus po kusu, zda nám ho předal zpátky,“ řekl Rus. Ten zároveň nákup označil za nestandardní. „Sám jsem míval na jiných pozicích služební bydlení, ale vybavení jsem si kupoval vždy já. Není běžné, že by ho dodal zaměstnavatel,“ dodal Rus.

Toho, že by za užívání nákladného nábytku musel zpětně doplácet nájemné, se však Miloš Balák bát nemusí. Rus totiž tvrdí, že dosavadní vnitřní směrnice Lesní správy Lány mu takovou povinnost neurčovaly. A dodal, že nyní s Kanceláří prezidenta republiky pracuje na tom, aby se předpisy změnily.

Balákovu běžící nájemní smlouvu ale už o nábytek doplňovat nechce. Potom, co o ní Seznam Zprávy informovaly, ji totiž nová kancléřka Jana Vohralíková Balákovi nechala zrušit. Výpověď z nájmu ale stále není platná. Balák v hájence dále bydlí, protože proti zrušení smlouvy podal odpor a chce se s Hradem soudit.

„Počítáme s tím, že vše bylo zákonné a soudy vyhrajeme,“ dodal Rus. Jeho předchůdce mezitím stále zůstává zaměstnancem lesní správy na pozici referenta. Kvůli závažné nemoci je na nemocenské a Rus uvádí, že propustit ho nelze.

Naše inventura Hradu:

Mynářova říše

Foto: Seznam Zprávy

Vratislav Mynář.

Případ prezidentských darů:

Zemanovy milosti

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Balákovy Lány

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Miloš Balák.

Reklama

Doporučované