Hlavní obsah

Inspektoři v Lánech pátrali po jámě na mršiny

Foto: Seznam Zprávy

Fotografie z poloviny roku 2021 dokládá, jak Hrad likvidoval uhynulou a odlovenou zvěř. Nechal ji hnít.

Reklama

V prezidentské oboře, v ochranném pásmu zdroje vody pro Kladno, byla vyhloubena jáma, kam se házely mrtvoly zvěře. Inspekce životního prostředí a veterinární správa po tomto odhalení Seznam Zpráv zkoumají, zda nebyl porušen zákon.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na odhalení Seznam Zpráv, že Hradu podřízená organizace Lesní správa Lány nechala v éře bývalého ředitele Miloše Baláka házet uhynulou zvěř do jámy vyhloubené v ochranném pásmu nádrže pitné vody, zareagovaly Státní veterinární správa a Česká inspekce životního prostředí.

Obě instituce poslaly do lesního areálu obklopujícího venkovské sídla prezidenta kontrolory, kteří mají zjistit, zda tím byl porušen zákon.

Jak se se zvířecími mršinami v lánské oboře, v místě zvaném Blaho, nakládalo, doložila redakce na konci října, když zveřejnila fotografie z roku 2021 a také svědectví. „Když mám tady nějaký rozkaz, tak to musíte splnit, že jo?“ sdělil například nad dotaz, zda o jámách něco ví, pracovník lánské lesní správy, který měl vyhloubení jam a pak i navážení mrtvé zvěře na starosti.

Závěry inspektorů životního prostředí zatím známy nejsou. „Kontrola ještě protokolárně ukončena není, proto nemůžeme zatím poskytnout bližší informace,“ sdělila mluvčí České inspekce životního prostředí Miriam Loužecká.

Státní veterinární správa, jejíž lidé se do oblasti u lánského zámku také vydali, se potýká s tím, že věc s jámami na mršiny vyšla najevo s časovým odstupem.

„V době šetření v této oblasti honitby nebyla zjištěna jáma obsahující nahromaděné kadávery volně žijící zvěře,“ uvedl mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček. Papírově má podle něj má vše lesní správa v pořádku.

„Kontrola uživatele honitby se zaměřila na dokumentaci vztahující se k péči o zdraví zvěře v oboře. Kontrolována byla prevence vzniku a šíření nákaz a ochrana zdraví lidí před nemocemi přenosnými ze zvěře na člověka. Dále kontrola prověřila péči o zdravotní nezávadnost živočišných produktů (zvěřiny) pocházející z  uvedené honitby, a to zejména při jejich uvádění na trh,“ dodal Vorlíček s tím, že instituce pochybení nezjistila.

Někdejší ředitel Miloš Balák, dvakrát odsouzený za manipulace zakázek, na dotazy Seznam Zpráv ohledně likvidace zvěře doteď nereagoval. Je na nemocenské a Hrad ho zaměstnává jako referenta. Balák také dodnes bydlí za nízký nájem v hradní hájence v Lánech, odkud se i přes výpověď od Hradu odmítá vystěhovat.

Další hospodaření v oboře dále prověřuje NCOZ.

Balákův nástupce v čele lesní správy Pavel Rus se vyjádřil, že věc řešit nebude. Lesní správa nyní podle něho nechává mršiny likvidovat v kafilerii a nemá zprávy o tom, že byl zdroj vody pro Kladno v nádrži Klíčava kontaminován.

Naše inventura Hradu:

Mynářova říše

Foto: Seznam Zprávy

Vratislav Mynář.

Případ prezidentských darů:

Zemanovy milosti

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Balákovy Lány

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Miloš Balák.

Reklama

Doporučované