Hlavní obsah

Muži v přechodu. Kvůli hektickému životu do něj vstupují dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Lékaři upozorňují, že stále více mužů zažívá dřívější pokles hladiny pohlavního hormonu. Čelí tak obdobným potížím jako ženy. Namísto menopauzy se ale u nich mluví o andropauze.

Článek

Vrcholový manažer byl stále častěji unavený, zažíval výkyvy nálad a ztrátu libida. Šel proto k lékaři, kde se po sérii vyšetření dozvěděl pro něj překvapivou příčinu. Předčasný úbytek hladiny testosteronu. A to přesto, že šlo teprve o čtyřicátníka.

„Setkávám se častěji s mladými muži, kteří mají nízkou hladinu testosteronu. Ten se nejvíce tvoří v noci a v brzkých ranních hodinách ve fázích hlubšího spánku. Pokud muži ponocují nebo jsou přepracovaní a nedokážou ani v noci vypnout, tak je to jeden z hlavních rizikových faktorů pro úbytek testosteronu,“ potvrzuje sexuolog a gynekolog Pavel Turčan.

U starších mužů se mluví o takzvané andropauze, nicméně v jejich případě jde už o běžný důsledek stárnutí. Pokles hladiny testosteronu běžně začíná sice už od 30 let, ale první příznaky se objevují většinou až po padesátce. Řada z nich je podobná jako u ženské menopauzy – podrážděnost, únava, problémy v sexuálním životě nebo poruchy spánku.

Mladší muži při úbytku testosteronu zažívají ale stejné příznaky jako jejich o dekádu nebo dvě starší souputníci. I důsledky jsou pro ně podobné. Při dlouhodobém nedostatku testosteronu hrozí potíže s vysokým krevním tlakem, vyšší riziko platí u mrtvice i v případě řídnutí kostí.

„Zatímco u menopauzy dochází k prudkému poklesu hladin hormonů, u andropauzy vidíme úbytek postupný. Je proto důležité odhalit potíže pramenící z nastupující andropauzy včas a začít ji léčit,“ doplňuje Turčan.

Příspěvek jen přes specialistu

V tom může pomoci brzká návštěva obvodního lékaře. Právě praktici mají šanci odhalit, že potíže, se kterými se jejich pacient potýká, mají souvislost s nízkou hladinou testosteronu.

„Praktik by měl i toto v diferenciální diagnostice zohlednit a nabrat tomu člověku při odběru krve testosteron,“ vysvětluje šéf praktiků Petr Šonka.

Hladina testosteronu se totiž u mužů při běžném vyšetření nezjišťuje, v případě podobných komplikací ale může pomoci se správnou diagnózou.

„Neznamená to ale, že paušálně každému, komu bylo padesát, budeme zjišťovat hladinu testosteronu,“ dodává Šonka, že taková praxe by zase nedávala plošně smysl.

Rizikovým faktorem pro úbytek hladiny testosteronu je rovněž obezita. V té navíc čeští muži kralují mezi zeměmi Evropské unie – jsou pátí nejobéznější a větší podíl mužů s nadváhou najdeme dokonce jen v Chorvatsku a na Maltě. Naopak předcházet úbytku testosteronu v těle mohou muži vyváženou stravou, pravidelnou fyzickou aktivitou a dostatečným odpočinkem.

Pacienti s nepříjemnými projevy nízké hladiny testosteronu mají v současnosti dvě možnosti léčby – aplikaci testosteronu injekčně nebo šetrněji formou gelu nanášeného na kůži.

„U testosteronové léčby může docházet ke zvýšené tvorbě červených krvinek a houstnutí krve. Riziko ucpání tepny je nejvyšší v prvních třech až dvanácti měsících od zahájení léčby. Gel je nejšetrnější a nejbezpečnější volbou, protože má v tomto směru nejnižší riziko,“ dodává Turčan.

Pokud ale gel předepíše pacientovi praktický lékař, musí si ho hradit sám. S příspěvkem od pojišťovny může počítat jedině, pokud mu ho doporučí specialista, jakým je například sexuolog, urolog nebo endokrinolog.

Reklama

Související témata:
Andropauza

Doporučované