Hlavní obsah

Už ne krize, ale kolaps. Kraje chtějí, aby vláda regulovala ceny energií

Foto: Seznam Zprávy

Hejtman Martin Kuba.

Reklama

aktualizováno •

Asociace krajů vyzvala vládu, aby regulovala ceny plynu a elektřiny pro domácnosti. Vláda by to měla udělat od začátku roku 2023, řekl novinářům jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Článek

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) by podle Kuby měl určit státního obchodníka s energií, jemuž by ji firmy musely prodat. Je to řešení pro školy, nemocnice i domovy seniorů, řekl.

Vláda by měla směřovat k tomu, že získá stoprocentní podíl ve výrobních kapacitách ČEZ. Podle Kuby to limituje to, že vládní kroky v energetické krizi zatím nejsou rychlejší.

Na opatření navrhl použít peníze ze sektorové daně, případně zdanit každou vyrobenou megawatthodinu. Všechny návrhy asociace označil za přechodná řešení.

„Jsme ve válce“

„Nárůst cen je tak skokový, že už se nedá mluvit o krizi, ale o kolapsu. Pokud některé komodity tak skokově zdraží, jedná se o kolaps trhu. Tahle situace vznikla proto, že jsme ve válce, a když jsme ve válce, nemůžeme rezignovat na to, že budeme bojovat. Rusko využívá plyn jako zbraň,“ řekl Kuba.

Návrhy, na nichž se shodla Asociace krajů, nebudou podle něj „dramaticky finančně zatěžující“.

Opatření, jež asociace navrhla, by měla zabránit tomu, aby kolabovaly české firmy a aby vznikla velká nezaměstnanost.

Jak se Rusko staví k dodávkám plynu do Evropy?

Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila, že dále nemůže plnit své závazky vůči německým společnostem Uniper a RWE. Přišla s tím v době, kdy je plynovod Nord Stream 1 v odstávce a budoucnost dodávek plynu je nejistá.

Stát by měl podle Kuby řešit situaci domácností, veřejného sektoru a firem. „Náš návrh pro řešení domácností je, že by vláda měla od tarifu, který byl zvolen, přejít od začátku roku k regulované ceně,“ uvedl.

„Nikdo nebude platit víc, než by měla vláda definovat, kolik koncový zákazník zaplatí. Nemuseli bychom dotovat domácnosti, které mají ceny elektřiny pod tou (regulovanou) cenou, dotace by nesměrovala všude. Musí se to udělat u elektřiny i plynu. Dotovalo by se prvních 75 procent obvyklé spotřeby v tom domě,“ dodal hejtman s tím, že dotace by nešla na rekreační objekty.

Státní obchodník

Jako řešení pro veřejný sektor navrhla asociace, aby vláda určila státního obchodníka s energií. Měl by zákonem uloženo, že může nakoupit a že firmy mu musí prodat deset patnáct procent své produkce. Pomohlo by to podle Kuby školám, nemocnicím, domovům pro seniory, naopak podpora by nešla bazénům.

Další návrh je evropský. Kuba zmínil Španělsko a Portugalsko, které si definovaly nejvyšší přijatelnou cenu plynu a vše, co je nad ní, dotují. Toto řešení by měla přijmout podle AK celá Evropa nebo Německo. „Je to systém, který je velmi funkční, a dopad na zákazníka je minimální.“

Téměř všechny kraje jsou v situaci, v níž meziročně zaplatí za elektřinu mnohonásobně více než letos, a to v řádech stovek milionů korun.

Ministr Jozef Síkela (za STAN) připustil, že pro kraje je nyní velmi náročné získat jiný než takzvaný spotový produkt, u kterého se platba odvíjí od aktuální ceny na burze. Ceny energií jsou nyní na rekordní výši.

Fiala: Zabýváme se tím

Podněty krajů ke změnám v energetice nejsou nové, vláda už se jimi řadu týdnů zabývá. Jedná o celoevropském stanovení maximálních cen i variantách transformace energetické skupiny ČEZ, reagoval premiér Petr Fiala na výstup z Asociace krajů. Žádné z navrhovaných opatření však podle něj nemá rychlé a jednoduché řešení.

„O celoevropském zastropování cen vstupních komodit do závěrných elektráren jednáme s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a bude to i velkým tématem pondělního jednáni s německým kancléřem Olafem Scholzem. Pokračuje rovněž příprava variant transformace ČEZ s cílem, kterým je získání kontroly nad výrobními kapacitami elektřiny na našem území,“ uvedl.

Aktualizace: Doplnili jsme reakci premiéra Petra Fialy (ODS).

Reklama

Doporučované