Hlavní obsah

„Méně mužů v politice.“ Zelení zrůžověli a do čela kandidátek dali 9 žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Zelení zahájili zeleno-růžovou kampaň.

Reklama

Strana zelených zahájila kampaň. Námluvy s ČSSD nedopadly a Zelení jdou tentokrát do voleb sami.

Článek

Zelená? Ne, kampaň Strany zelených, která odstartovala v úterý v poledne na pražské Kampě, bude růžová. Kandidáti a kandidátky oblékli růžová trička s hesly jako „Méně mužů v politice“ či „Dejme zelenou ženám“ a zazpívali popěvek od zpěvačky Pink.

Jedním z hlavních témat strany má být podpora žen v politice. „Chtěla bych poděkovat mužům, kteří nám dávají prostor, aby nám mohla narůst křídla,“ řekla na zahájení kampaně spolupředsedkyně strany Magdalena Davis.

Davis, která označila převahu mužů v politice za středověký přežitek, kandiduje jako jednička ve Středočeském kraji. Kromě ní je v čele kandidátek 8 dalších žen.

Součástí programu má být nejen podpora žen ve veřejných funkcích, ale také prorodinná politika, která jim díky zapojení se do veřejného života umožní třeba více míst ve školkách.

Zásadním tématem strany dál zůstává zelená politika. „Klimatická krize a stav naší planety je něco, co si zaslouží víc pozornosti. Ne kvůli planetě, ta si poradí sama, ale kvůli lidem, kteří trpí při záplavách, obrovských bouřkách, rekordních vedrech,“ uvedl spolupředseda strany Michael Berg.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis chce dovést stranu do Poslanecké sněmovny.

Růžovo-zelená kampaň bude podle předsednictva skromná, strana si na ni vyčlenila půldruhého milionu. „Budeme muset být velmi vynalézaví a kreativní,“ potvrdila spolupředsedkyně. Strana chystá několik velkých akcí, kdy vyjdou mezi lidi. Spoléhají hlavně na dobrovolníky ze stranických řad.

„Chceme udělat tour po krajích s naším růžovým pultíkem a dát ženám slovo, aby nám řekly, co je pro ně důležité,“ dodal Berg.

Ještě letos na jaře Zelení jednali o možné spolupráci s ČSSD, jak si vyzkoušeli při loňských krajských volbách, kdy se jim v některých krajích společně podařilo do krajských zastupitelstev dostat. Námluvy se však nezdařily.

„Jdeme do voleb jako Zelení, nevzdáváme se ale myšlenky, že do budoucna spojování skupin a politických subjektů, které k sobě mají blízko, určitě nastane. Letošní volby ukázaly, že je možná ještě příliš brzy,“ uvedla Davis.

Reklama

Doporučované