Hlavní obsah

Aféra u Blažka: úředník upozornil na nekalosti, reakce vyráží dech

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Blažek se nezajímá o podstatu kauzy, ale útočí na novináře, kteří na věc upozornili.

Reklama

Týdenní ohlédnutí za kauzami se značkou SZ musí začít na Ministerstvu spravedlnosti. V uplynulých dnech odtamtud vybublal příběh, který naznačí, jak vážně to český stát myslí s ochranou lidí, kteří upozorní na korupci.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Když jsme ve středu otevřeli případ Jana Benýška, který jako první vysoce postavený úředník využil nového zákona na ochranu oznamovatelů a podal protikorupční oznámení, tušili jsme, že se vydáváme na neprobádanou půdu.

Zákonodárci nemohli předpokládat, že hned prvním klientem bude úředník Ministerstva spravedlnosti, které dostalo agendu na starost. A už vůbec nemohli domýšlet, že se onen úředník postaví proti nadřízenému náměstkovi, pod něhož ochranu whistleblowerů na úřadu zaparkovali.

Už tahle výchozí situace předznamenávala, že pokud vláda myslí boj s korupcí a hájení oznamovatelů vážně, bude třeba našlapovat nanejvýš obezřetně. Aby první případ neodradil další vystrašené zaměstnance, kteří se rozmýšlí, zda na nepravosti v práci upozorní.

Co po zveřejnění případu následovalo, ale vyráží dech – jeden krok vedle druhého popírá zamýšlenou ochranu informátorů.

Pár hodin poté, co jsme o podání informovali, vydalo Ministerstvo spravedlnosti prohlášení, v němž Benýškovo oznámení v podstatě smetlo ze stolu a onálepkovalo jej jako lháře. „Dehonestující informace ohledně osoby Antonína Stanislava (Blažkova náměstka, před jehož kroky Benýšek varuje, pozn. red.) v článku jsou zcela nepravdivé, ať již jde o jeho odchod v roce 2016, nebo údajné manipulace,“ napsalo tiskové oddělení ministerstva v oficiálním komuniké.

Znamená to, že už Benýškův podnět vyšetřili? Jaké podklady si k tomu vyžádali? Koho vyslechli? Za necelý den? Otázky, které s největší pravděpodobností nemají kladnou odpověď. Přesto úřad komunikuje, jako by tomu tak bylo.

Ve čtvrtek jsme přidali další střípek. Popsali jsme, že senior s bydlištěm zapsaným na brněnském magistrátě a s vysokými dluhy požádal ministerstvo o odtajnění zadání zkoušek pro insolvenční správce. Když to Benýškovi kolegové odmítli, vstoupil do věci ministr Blažek a vydal takzvaný informační příkaz.

Každý, kdo někdy ze státních úřadů páčil citlivá data, ví, jak vzácný úkaz to je. A protože ministerstvo nebylo s to požadované informace v předepsaném čase vydat, resort spadl do exekuce.

I v této věci Blažkův úřad nelenil a vydal prohlášení, které se veřejně pustilo do vlastních úředníků. Ironicky je hned na dvou místech označuje za experty v uvozovkách. „Resort spadl do exekuce v důsledku porušení povinností tzv. ‚expertů‘, kteří jednali v rozporu s právními předpisy a pravomocným rozhodnutím,“ stojí v dokumentu.

Ministr Blažek až do té chvíle na položené otázky neodpovídal. Po dvou dnech ale porušil rádiový klid a najednou projevil až dojemnou péči o svého prvního whistleblowera.

„Účelem zákona o ochraně oznamovatelů bylo mj. zajištění jejich anonymity. Seznam Zprávy nejenže v řádu hodin sdělili dotčenému náměstku ministra jméno oznamovatele, ale zveřejnili dokonce i celé jeho oznámení. Tímto narušily právem chráněné zájmy nejen oznamovatele. Inu, co by pro ‚slávu‘ a titulek neudělali, že,“ napsal na svůj profil na síti X a připojil odkaz na tiskové prohlášení svých podřízených.

Nezbývá mi než ministra opravit. Ne, ty hrubky v jeho tweetu nechci rozmazávat. Jde o obsah. Účelem nového zákona je především ochrana před odvetnými opatřeními nadřízených, chcete-li mstou.

„Smyslem ochrany je poskytnout oznamovateli záruku, že pokud stanoveným způsobem oznámí skutečnosti nasvědčující tomu, že se někdo dopustil protiprávního jednání, nebude nijak sankcionován,“ stojí v důvodové zprávě zákona z dílny jeho ministerstva. Pokud by ji nečetl, je k nalezení zde.

A ostatně i samotný zákon o ochraně oznamovatelů pamatuje na situace, kdy může být podnět zveřejněn. Máme za to, že jsme postupovali v souladu s ním. Blažek se ale neptá na okolnosti a rovnou pálí od boku a mimo.

Jak může taková msta vypadat, sledujeme v přímém přenosu. Úředníku Benýškovi, který upozornil na možné nekalosti kolem insolvenčních správců, nejspíš zruší místo pod zadkem. Tiskový aparát ministra jej veřejně dehonestuje a jeho tým označuje za experty v uvozovkách. Ministr se nezajímá o podstatu kauzy, ale útočí na novináře, kteří na věc upozornili.

Jak se po takovém mediálním expozé chce ministr Blažek tvářit, že není podjatý a že vše spravedlivě prošetří, je mi záhadou.

Co jsme také zjistili

Zločin v Pardubicích. Policie spustila v týdnu operaci, která míří na další krajský korupční kartel. Mezi hlavními podezřelými je bývalý pardubický primátor Martin Charvát z ANO. Ten Martin, jenž měl telefonní číslo na Andreje Babiše, jak hlásal dobový billboard. Jak měly vypadat vyšetřované zákulisní dohody, zjišťovali kolegové Vojtěch Blažek a Radek Nohl.

Jeleni vs. úředníci. Chovatelé vzácných jelenů se roky přetahují s úřadem o potřebné razítko. Je zřejmé, že si úředníci při povolování obory pro jedinečné bílé jeleny vymýšleli zbytečné požadavky a protahovali řízení. Pozoruhodný příběh úřední zvůle popsal Vojta Blažek.

Trollí sekta. Bývalá významná členka české pobočky kontroverzního mezinárodního náboženského hnutí AllatRa se rozhodla promluvit. Reportérce Kristině Cirokové popsala, jak sekta pracuje jako „trollí farma“. Podle ní mimo jiné šíří proruské a protizápadní názory.

Nevrátit a zprivatizovat. Kdo všechno se dostal ke schwarzenberskému majetku? Sonda kolegy Jirky Pšeničky přinesla 14 příběhů, které ukazují, že nevrácené šlechtické nemovitosti se ocitly v rukou kmotrů, stínového premiéra či senátora.

Na pivo s totalitou. Hongkongský ministr Paul Lam vynucuje kontroverzní bezpečnostní zákon, na jehož základě byly potrestány stovky lidí protestujících proti komunistické Číně. Státní svátek 28. října slavil Lam s generální konzulkou České republiky. Fotografii, jak si připíjí českým pivem, si pak vyvěsil na sociální sítě.

Zatlučená DNA. Do finále jde náš pátrací podcast Slopné: Kdo je vrah?. V předposledním díle jsme upozornili, že státní zástupce zatajil důležitý důkaz – na nalezené kukle potřísněné krví oběti se našla DNA. Když kriminalisté zjistili, že patří slovenskému recidivistovi, předali informaci žalobci. Ten ji před vrchním soudem před vynesením pravomocného rozsudku zamlčel. Poslední díl najdete dnes, tedy v pátek, na stránkách www.zaminutusest.cz či ve vašich oblíbených podcastových aplikacích.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované