Hlavní obsah

Nový poslanec STAN Liška: Starostou byl už jeho otec, on pak převzal štafetu

Foto: ČTK

Petr Liška, starosta Malých Žernosek.

Reklama

Do Poslanecké sněmovny se probojoval poprvé, ve stínu volebního souboje velikánů Bartoše a Babiše v Ústeckém kraji. Přitom je starostou obce jen o 700 obyvatelích.

Článek

V Ústeckém kraji se do Poslanecké sněmovny dostali jenom dva kandidáti koalice Pirátů a Starostů – předseda Pirátů Ivan Bartoš a Petr Liška, starosta obce Malé Žernoseky o velkosti zhruba 700 obyvatel.

Se ziskem přes devět tisíc hlasů přeskočil pirátského zastupitele Ústí nad Labem Lukáše Blažeje. Jednapadesátiletý starosta malé obce kousek za Lovosicemi je přesvědčený, že mu pomohla dlouhá léta práce pro region.

Na facebookové stránce strany se o něm v nadsázce píše, že starostování v podstatě „zdědil“ po svém zemřelém otci. „Samozřejmě jsem normálně vyhrál volby,“ směje se Liška. „Proč je naše rodina tak úspěšná, se musíte zeptat našich občanů, ale já se snažím dělat práci tak, abych nikoho nepodrážel a abych se mohl podívat na sebe do zrcadla,“ dodává.

V průběhu své politické kariéry prošel vícero stranami – v roce 2002 kandidoval za ČSSD, později za Sdružení nezávislých kandidátů. Ve Sněmovně chce bojovat s byrokracií.

„Stále jsem starostou malé obce a chci hájit jejich denní život. Starostové jsou obtěžovaní zbytečnými byrokratickými nápady úředníků, takže se jim budu snažit ulevit od těchto nesmyslů,“ popisuje své plány Liška. Chtěl by do Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Vadí mu především množství reportů, které musí starostové vyplňovat a v nichž nevidí často smysl. „Třeba statistický úřad po vás chce vyhodnotit, kolik vody proteče každý rok kanalizací. A to nemáte jak změřit. Je to úplný nesmysl,“ říká Liška.

„Jako starosta vnímám, jak nás malé obce ovlivňuje velká politika. Starostové si museli založit vlastní hnutí, aby si prosadili některé logické věci, které stát nebyl ochoten přiznat,“ líčí svou motivaci Liška s tím, že od vstupu do STANu to mělo pak už rychlý vývoj a „rozjetý vlak“ ho dostal rovnou do Sněmovny.

Věřil prý, že může uspět i v tak komplikovaném regionu, jakým je Ústecký kraj, kde se navíc odehrál „premiérský“ souboj mezi Ivanem Bartošem a Andrejem Babišem. „Jinak bych to nedělal. Samozřejmě, vývoj preferencí byl všelijaký, takže jsem počítal i s variantou, že to nevyjde, ale nakonec to vyšlo,“ reflektuje volební kampaň Liška.

Připisuje to hlavně tomu, že ho lidé poznali z různých projektů, které se mu na Lovosicku podařilo za 20 let udělat. „Nebyl to jen ten nejnovější projekt přístavu na Labi, ale mám nějakou pověst,“ míní čerstvý poslanec.

Reklama

Doporučované