Hlavní obsah
Online

Chorvatsko už pro Čechy nebude mezi zeměmi s vysokou mírou rizika

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- „Od 24. května budeme moci využívat již aplikaci první dávky a uplynutí 3 týdnů od této aplikace jako určitou ochranu, která je ekvivalentní antigennímu nebo PCR testu. Nebo prodělání choroby,“ uvedl po vládě ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Prokazovat bezinfekčnost musí lidé například pro účast na hromadných kulturních či sportovních akcích, využívání různých služeb nebo návštěvy v nemocnicích či na restauračních zahrádkách. Od pondělí budou také podmínkou pro ubytování. Více ZDE.

- „Do současnosti jsme považovali za chráněného člověka po prodělání choroby jako bezpečného po dobu 90 dnů, v současné době jsme to na podkladě již dostupných publikací prodloužili na 180 dnů,“ dodal Arenberger.

- Chorvatsko a Nizozemsko si od pondělí na takzvané mapě cestovatele polepší a už nebudou mezi zeměmi s vysokou mírou rizika koronavirové nákazy. Posunou se do červených států. Při návratu z červených zemí musí lidé podstoupit PCR test nejpozději pět dní po příjezdu. Více o cestování ZDE.

- Z neděle na pondělí se v Česku otevře registrace na očkování proti covidu pro lidi mezi 35 a 39 lety. Od půlnoci z úterý na středu se budou moci k očkování přihlásit i lidé od 30 do 34 let.

- 672 nových případů koronaviru zaznamenaly za čtvrtek laboratoře v Česku. Je to pokles skoro o polovinu oproti minulému čtvrtku. Více ZDE.

- Co vše se mění od 24. května, si projděte podrobně ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Babiš: Do startu prázdnin chceme naočkovat 6,5 milionu lidí

    Podle premiéra Andreje Babiše by Česko mohlo v létě dosáhnout sedmdesátiprocentní proočkovanosti dospělé populace. To by podle expertů mohlo zajistit takzvanou kolektivní imunitu, při níž se onemocnění nemůže masivně šířit. „Doufejme, že do konce června se nám podaří první dávkou naočkovat 6,5 milionu našich občanů,“ řekl Babiš pro TV Nova.

    Příští týden se má očkování otevřít pro lidi nad 35 let, poté i pro lidi starší 30 let. „Pouštíme další kategorie podle toho, jaký je zájem, kolik je registrací,“ dodal premiér s tím, že je třeba zohledňovat počty dodaných vakcín.

  • Výhody už po 1. dávce vakcíny: Experti se neshodnou

    Některým Čechům zmizí povinnost mít s sebou potvrzení o negativním testu například na zahrádkách. Jde konkrétně o ty, kteří už za sebou mají první dávku očkování a uplynuly od té doby 3 týdny. Rozhodnutí ale vyvolalo také kritiku.

  • Děti nově smějí do šaten, do sprch nikoliv

    Vláda dnes podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) uvolnila používání šaten ve školách. Pro převlékání na tělocvik se dosud šatny ve školách používat nesměly. Zákaz používání sprch v nich bude platit dál jako ve sportovních zařízeních, vyplývá z informací, které dnes Ministerstvo školství rozeslalo do škol. „Pro střediska volného času nadále platí zvláštní pravidla, která zakazují, stejně jako v případě volnočasových aktivit mládeže, používání jiných vnitřních prostor, než ve kterých probíhá zájmové vzdělávání, včetně šaten,“ uvedl úřad.

  • „Může to vést k tomu, že řada podnikatelů může žádat náhradu škody“

    Advokát Zdeněk Koudelka se už několik týdnů soudí s Ministerstvem zdravotnictví. Napadá jeho vyhlášky a nařízení, která omezují provoz obchodů, služeb nebo volný pohyb lidí. A mnohdy je úspěšný. Co mu vadí?

    Advokát a člen hnutí Trikolóra Zdeněk Koudelka byl hostem pořadu Seznam Zpráv Ptám se já.

  • Odbory a firmy žádají vládu o protažení Antiviru, Maláčová má scénáře řešení

    Odbory a zaměstnavatelé vyzývají vládu, aby prodloužila vyplácení příspěvků na mzdy z programu Antivirus do konce června. I poté by se ale podle nich mohla zachovat podpora pro pracovníky v karanténě či pro podniky, pro které by dál platila omezení. Dnes to řekli viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj a předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Antivirus má skončit na konci května. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že připravuje návrhy případného dalšího fungování. Rozhodne kabinet.

    „Máme celkově pět scénářů. Jsme připraveni na všechny možné situace, které mohou nastat. Pracujeme s různými rozpočtovými variantami,“ uvedla ministryně. Rozhodující podle ní bude epidemická situace. „Pokud nebude rozvolněno, tak se Antivirus musí prodloužit. Platí ale i opačná logika. Pokud bude vše rozvolněno, tak jsem velkou zastánkyní toho, aby se Antivirus vypnul,“ řekla Maláčová.

  • Arenberger dodal Babišovi dokumenty o svém majetku, premiér je posoudí

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) předal dnes odpoledne premiérovi Andreji Babišovi (ANO) dokumenty o svém majetku. Uvedly to mluvčí ministerstva Jana Schillerová i Úřad vlády. Média v minulých dnech upozornila na nedostatky v ministrově majetkovém přiznání a další záležitosti. Arenberger je přesvědčen o tom, že se žádného zásadního pochybení nedopustil a dokumenty to dokládají. Jak s obsahem materiálů po víkendu naloží Babiš, je podle ministra na něm.

  • Chorvatsko a Nizozemsko nebudou mezi zeměmi s vysokou mírou rizika

    Chorvatsko a Nizozemsko si od pondělí na takzvané mapě cestovatele polepší a už nebudou mezi zeměmi s vysokou mírou rizika koronavirové nákazy. Posunou se do červených států. Oranžovou barvu značící střední míru rizika bude mít nově Rumunsko, do červené se po týdnu vrátí San Marino. Dnes o tom informovalo Ministerstvo zdravotnictví. Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka je povinné už jen při návratu ze zemí spadajících do tmavě červené kategorie. Patří do ní menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Británie. Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se test před návratem do ČR vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Při návratu z červených zemí musí lidé podstoupit PCR test nejpozději pět dní po příjezdu.

  • Zatím není jasné, kolik vakcín přijde v létě

    Podle hygieničky Pavly Svrčinové firmy, které vakcíny vyrábějí, zatím neoznámily, kolik dávek dodají v červenci a dalších měsících. Z dosud podaných 4,5 milionu dávek tvoří 75 procent vakcína od firmy Pfizer/BioNTech. V květnu přišlo celkem 2,85 milionu dávek. Vakcíny Moderna má přijít v květnu a červnu kolem 450 000 dávek. Řádově méně přichází vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson.

  • V dalším tendru na dodaní antigenních testů pro školy podalo nabídku devět firem

    V dalším tendru na dodání antigenních testů na covid-19 pro školy podalo nabídku devět firem. Dnes to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Správa v aktuální zakázce poptává pro Ministerstvo školství 4,7 milionu kusů sad antigenních testů na měsíc červen, tedy do konce školního roku. „Termín pro podání nabídek byl dnes do 9:00. Obdrželi jsme celkem devět nabídek. V tuto chvíli jsou ve fázi vyhodnocování. Doručení těch testů bude rozděleno celkem do dvou dodávek. Dva miliony testů je třeba dodat do 31. května a zbylý počet - to znamená zhruba 2,7 milionu testů - do 7. června letošního roku,“ uvedl Švagr. Předchozí zakázku na dodání 5,6 milionu testů pro školy vyhrála na začátku května firma Targo Promotion. Dodává testy od výrobce Sejoy z Číny za 27,49 Kč za kus bez DPH. Předchozí tendr na konci dubna správa zrušila, protože ani jeden ze čtyř zájemců nesplnil zadávací podmínky.

  • „Byl to premiér, který na Ministerstvu zdravotnictví nakázal, ať skupinu rozpustí“

    Premiér Babiš ví velmi dobře, že peníze, které z veřejného pojištění tečou na testování, jsou velký problém. Už předtím si stěžoval, že nezná odůvodnění doporučení odborníků z MeSES. Podle mých zdrojů skupinu nařídil rozpustit on, říká reportérka Markéta Dobiášová v podcastu Stopáž.

  • V hotelech Pytloun se připravují na pondělní otevření, nabírají nové lidi

    V hotelech řetězce Pytloun Hotels se připravují na pondělní otevření a nabírají i nové zaměstnance. Ne všechny hotely řetězce byly ale zavřené, třeba liberecký Imperial sloužil k ubytování lidí, kteří do města přijeli pracovně. Obsazený byl ale z méně než čtvrtiny. Některé další hotely byly v pronájmu a sloužily k ubytování agenturních pracovníků. Rezervace se teprve rozjíždějí, řekl dnes Lukáš Pytloun, majitel řetězce, do něhož patří 13 hotelů v Liberci, Praze, Krušných horách a Krkonoších.

    Podle Pytlouna budou hotely otevírat postupně tak, jak bude přibývat rezervací. „Předpokládáme, že by nám obsazenost mohla do čtyř týdnů nastoupat na nějakých 70 procent a od 1. července bychom už chtěli mít otevřené všechny hotely pro standardní klientelu, na kterou jsme v nich byli zvyklí,“ doplnil majitel řetězce.

  • Hygienička: Dovolená není důvodem k odložení druhého termínu očkování

    Dovolená nebo jiné soukromé záležitosti nejsou podle ministerstva zdravotnictví důvodem k odložení druhého termínu očkování proti covidu-19. Jediný důvod je nemoc, řekla po dnešním jednání vlády hlavní hygienička Pavla Svrčinová. První dávka očkování jako možnost prokázání bezinfekčnosti podle ní navíc skončí po třech měsících.

    „Očkování proti covidu-19 je enormně komplikovanou logistickou operací, která zatěžuje celý zdravotnický systém. Zdravotníci, kteří sami neměli přes rok dovolenou, nemají volno ani teď. Slouží na očkovacích místech, aby zajistili, že občané České republiky budou naočkováni,“ dodala mluvčí ministerstva Jana Schillerová.

  • Ministerstvo zatím nebude dávat vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson jen lidem nad 60 let

    O reakci na doporučení České vakcinologické společnosti nepodávat očkovací látky od společností AstraZeneca a Johnson & Johnson lidem mladším 60 let ministerstvo zdravotnictví zatím nerozhodlo. V Česku se proti novému koronaviru očkuje čtyřmi druhy látek, a to od firem Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna a Johnson & Johnson. „Mohu říct, že očkování je bezpečné v porovnání s tím, co vyvolává nákaza covidem-19. Riziko trombóz, když jím onemocníte, je několikasetnásobně vyšší,“ řekl ministr. Upozornil také na to, že vyšší riziko trombózy mají ženy užívající antikoncepci nebo kuřáci. Vakcinologové diskutovali o tom, že věková hranice by mohla být už 50 let jako v některých jiných zemích. Doporučení musí schválit ministerstvo a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

  • Očkování ve firmách bude, až přijde dostatek vakcín, řekl Arenberger

    Jak to bude s očkováním ve firmách? „Jednali jsme s představiteli průmyslu, víme o tom, že třeba u firmy Hyundai vzniklo očkovací centrum, není to typické firemní, ale veřejně přístupné, které zajišťuje tato firma. Na druhou stranu, v situaci, kdy zásobujeme jednotlivé kraje na počet příslušných potenciálních očkovanců, do kraje přijde zásilka, která se musí rozdělit na určitý počet očkovacích míst. Ale se zapojením firem do jisté míry stále počítáme, zejména v situaci, kdy se otevře do dalších věkových skupin a kdy bude dostatek látky. I tento způsob očkování nám pomůže v tom, abychom vakcinaci urychlili a zefektivnili,“ konstatoval Arenberger.

  • Svrčinová: Na podzim budou naočkovaní všichni zájemci včetně teenagerů

    „Nebudu daleko od pravdy, že na podzim včetně teenagerů budou naočkovaní ti, kteří o očkování budou mít zájem,“ řekla Svrčinová.

  • V létě bude 25 nakažených na 100 tisíc, rozvolnění musí podle Svrčinové počkat

    Jak bude vypadat další rozvolňování? „Máme zpracovaný návrh, jak to bude vypadat až do října. Tento návrh chceme v pondělí projednat na radě pro zdravotní rizika, poté představit hejtmanům, široké společnosti a vládě. Vy všichni se upínáte jenom k incidenci. Ano, klesáme, ale očekáváme, že až dosáhneme hranice kolem 50 případů na 100 tisíc obyvatel, tak to už tak rychle nepůjde. Počítáme, že do konce prázdnin se budeme pohybovat kolem 25 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Nemůžeme rozvolňovat rychle, poslední skupiny dětí jdou do škol teprve v pondělí. Musíme si vzít čas na vyhodnocení toho, co nám to udělalo s populací,“ uvedla Svrčinová.

  • Roušky ve školách chce hygienička řešit s odstupem po rozvolnění 24. května

    O odložení respirátorů a roušek ve školách vláda rozhodne podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové až zhruba dva týdny po dalším rozvolnění, které přijde v pondělí 24. května. Vláda dnes podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera uvolnila používání šaten ve školách. V případě letních táborů budou podle Svrčinové platit stejná pravidla jako loni. Děti budou ale muset mít navíc testy nebo doklad o prodělané nemoci. O frekvenci testů, které mají hradit zdravotní pojišťovny, v létě bude vláda rozhodovat v pondělí.

  • O rouškách vláda rozhodne v příštích týdnech

    „Zvažujeme i používání roušek v letním období, kdy je to hodně nepříjemné. Kde to zůstane zachováno, bude pro návštěvy zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb. Ještě zvažujeme rozsah, jak budou zachovány v MHD nebo obchodní síti. Je to otázka několika týdnů, kdy o tom budeme rozhodovat,“ podotkla Svrčinová.

Reklama

Hlavní zprávy