Hlavní obsah

Video: Čtrnáctiletá dívka sbírala zraněné, vlastní průstřely ani necítila

Svět bez obalu: Těžce zraněné zachraňuje na Ukrajině speciální vlaková souprava. Video: RFE/RL

 

Reklama

Čtrnáctiletá Anastasia Pryhodová dokázala z ostřelované Popasné dostat zraněné dospělé. Dostala se pak do speciálního vlaku, který jezdí neustále mezi východní a západní Ukrajinou a je vybaven veškerým zdravotnickým zařízením.

Článek

Speciální vlakovou soupravu provozují Lékaři bez hranic, kteří jí přepravují raněné do ukrajinského Lvova na západě země; ujede trasu okolo 1000 km. Soupravě se začalo přezdívat „vlak života“.

„Je velmi náročné převážet pacienty v kritickém stavu na tak dlouhou vzdálenost, a právě proto je tento projekt tak potřeba. Ve vlaku můžeme převézt až 30 pacientů. Máme tu pět lůžek na jednotce intenzivní péče, a to i s možností udržovat dva pacienty na plné mechanické ventilaci. V jedné z místností máme sedm generátorů kyslíku. Je to zařízení, jaké bychom měli i v nemocnici,“ ukazuje reportérům RFE/RL lékař Yasser Kamaledin.

Mezi pacienty, kteří byli vlakem evakuováni, byla i čtrnáctiletá Anastasia Pryhodová.

S nasazením vlastního života se jí podařilo z ostřelované obce Popasna odvést několik zraněných dospělých pacientů. Cestou z města musela projet minovým polem a uniknout ruskému ostřelování.

„Sedadlo řidiče bylo pro mě příliš vysoko. Sotva jsem dosáhla na pedály. Ale měla jsem štěstí, že jsem si těch min všimla. Jela jsem rychlostí asi 110 km/h. Bylo to těžké, ale zvládli jsme to,“ popisuje události Anastasia, která se dostala i se svými pasažéry do bezpečí.

Během záchrany utrpěla i ona zranění. „Měla jsem čtyři střelné rány, jedno zranění od střepiny a tady mě něco zasáhlo do nohy. Mám tu řeznou ránu, zlomenou kost a chybí mi jeden prst. Ale díky šoku jsem nic z toho necítila. Všechno mi to připadalo jen jako drobná zranění,“ vzpomíná mladá Ukrajinka.

O pacienty se ve vlaku stará tým 18 lékařů a zdravotních sester. Většina z nich jsou ukrajinští dobrovolníci.

„Přidala jsem se k Lékařům bez hranic a přemýšlela jsem, že bych se s nimi vydala na nějakou zahraniční misi. Byl to můj sen. Nikdy bych si nepomyslela, že nakonec budu muset pracovat na Ukrajině. Díky této válce se to stalo skutečností,“ říká ukrajinská dobrovolnice Natálija Kinovová.

Organizace Lékaři bez hranic uvádí, že díky „vlaku života“ už evakuovala z východu Ukrajiny více než 650 pacientů.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované