Hlavní obsah
Online

Rusko hrozí Česku: Čím víc kroků uděláte, tím tvrdší bude naše odpověď

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová

Reklama

aktualizováno •

Dění okolo kauzy Vrbětice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

Důležité:

- Premiér Andrej Babiš se omluvil za slova, že výbuch ve Vrběticích „nebyl aktem státního terorismu, ale útokem na zboží pro obchodníka“. Česko podle Jana Hamáčka přijme další kroky směrem k Rusku, zatím ale nechce říci jaké. Na středu si předvolal ruského velvyslance.

- Rusko hrozí další akcí: „Čím víc destruktivních kroků budou podnikat, tím víc se jim toho v odpovědi dostane,“ řekla na stranu Česka mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

- V noci na úterý se na budově Pražského hradu objevil světelný nápis „Velezrada“. „Miloš Zeman je agentem nepřátelské země, která napadla Českou republiku a zabíjela české občany,“ uvedla organizace Zastavme velezradu, která na nápis upozornila.

- Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost varuje před vyšším rizikem kybernetických útoků vůči ČR včetně kybernetické špionáže. Zprávu vydal po informacích o pozadí výbuchu ve Vrběticích.

O co v případu jde:

- Exkluzivně: Rusové podezřelí z výbuchu ve Vrběticích jsou ti, kteří otrávili agenta Skripala - čtěte ZDE.

- Otázky a odpovědi: Kdo odhalil agenty? Co tají politici? Otázky, na které vláda dluží odpovědi - čtěte ZDE.

  • Sněmovna útoky odsoudila

    Poslanecká sněmovna odsoudila „teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby“ v Česku, které považuje za akt agrese a porušení mezinárodního práva.

    Poslanci ve svém usnesení poděkovali českým zpravodajským službám a vyslovili souhlas s vyhoštěním 18 ruských diplomatů a zaměstnanců ruské ambasády v Praze. Vládu také vyzvali k dalšímu a zásadnímu omezení zastoupení Ruska na velvyslanectví v Praze.

    Česko by zároveň mělo podle sněmovního usnesení vyzvat své spojence ke koordinovanému vypovídání ruských diplomatů a zpravodajců. Po Rusku by potom měla vláda požadovat vyvození odpovědnosti za útok na muniční sklad ve Vrběticích a finanční náhradu a odškodnění. Kabinet by také podle poslanců neměl umožnit účast ruských firem v připravované stavbě jaderné elektrárny nebo jiných prvků kritické infrastruktury.

  • Rusko hrozí dalšími kroky

    Česko si musí uvědomit, že Moskva bude i nadále reagovat na kroky Prahy, které jsou destruktivní pro vzájemné vztahy, uvedla podle agentury TASS ve vysílání televizní stanice RBK mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Obvinění Ruska ze zapojení do explozí v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 znovu označila za absurdní. „Moc dobře vědí a musejí to vzít na vědomí, že budeme reagovat. Čím víc destruktivních kroků budou podnikat, tím víc se jim toho v odpovědi dostane,“ řekla Zacharovová.

    Mluvčí ministerstva uvedla, že české vedení nebylo po sedm let od výbuchu v areálu muničních skladů ve Vrběticích schopné přijít s vysvětlením toho, co se tam před sedmi lety stalo. „Jen několik málo dní, ihned po soustředěném útoku Západu, kdy byli vyhoštěni ruští diplomaté z USA a Polska (…) se Praha rozhoupala a zveřejnila verzi,“ prohlásila Zacharovová. Mluvčí zopakovala, že stanovisko české vlády o výbuchu ve Vrběticích považuje za absurdní. „Ta verze se po dvou dnech prohýbá pod takovým množstvím ‚fejků‘ a lží ze strany oficiálních českých představitelů, že se mi chce zdůraznit - takovou absurditu jsme už dlouho neviděli,“ uzavřela diplomatka.

  • Volání po odškodnění za útok

    Při jednání Sněmovny znovu zazněla výzva k odškodnění lidí z Vrbětic a okolí.

    „Odhalení příčin výbuchu muničního skladu je opravdu šokující. A pro nás, kdo jsme z té oblasti, ještě více. Zejména ale pro lidi, kteří se museli pětkrát evakuovat, neměli a někteří dodnes nemají přístup k pozemkům, vlastníci lesů mají zmařené investice, jejich nároky by měly být rychle vypořádány. Odkazovalo se na to, že to musí udělat viník. Teď ho, jak se zdá, známe,“ uvedla poslankyně Alena Gajdůšková z ČSSD.

    Sněmovní výbor už dříve uvedl, že po Rusku chce omluvu, náhradu škody i odškodnění pro pozůstalé po obětech výbuchu ve vrbětických muničních skladech. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, ministerstvo financí připravuje žalobu na vymáhání škody. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) ale snaha spíše nebude úspěšná, neboť by tím Rusko přiznalo svou vinu, což doposud odmítá.

    Škody byly vyčísleny zhruba na jednu miliardu korun.

  • Ve Vrběticích bylo i palivo z vojenských raket

    Někdejší majitel firmy, která ve vrbětickém areálu recyklovala prošlé palivo z vojenských raket, odmítá teorii, že by ruské špiony mohla zajímat i unikátní česká technologie.

  • Interfax: Moldavsko uvedlo, že nevydalo pas pro ruského agenta

    Kišiněv se dnes důrazně ohradil proti „zvěstem“, že Moldavsko vydalo cestovní pas pro ruského občana Alexandra Petrova, píše ruská agentura Interfax. České úřady v sobotu vyhlásily pátrání po dvou ruských občanech, kteří se prokazovali pasy na jména Alexandr Petrov a Ruslan Boširov a posléze také cestovními doklady Moldavska a Tádžikistánu. Tito dva muži byli podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana objednáni do muničního skladu ve Vrběticích v době, kdy k něm v roce 2014 došlo k prvnímu výbuchu. „Ruskému občanovi Alexandru Petrovovi nebyl vydán cestovní pas na jméno moldavského občana Nicolaje Popy,“ napsal dnes Interfax s odvoláním na moldavskou agenturu státních služeb, která má podle něj pod kontrolou databázi se všemi typy moldavských dokumentů. Moldavský úřad Interfaxu sdělil, že ve státním registru nefiguruje občan se jménem Nicolai Popa a datem narození 18. července 1979. Toto jméno a datum narození uvádí Policie České republiky ve své žádosti o pomoc s pátráním po obou mužích. Moldavská agentura podle Interfaxu doplnila, že cestovní doklad s číslem A3194368 byl vydán osobě s jiným jménem a jiným datem narození.

  • Rusko se urvalo ze řetězu, ale Česko mu nahrává, říká expert

    Současná situace s Ruskem by pro nás měla být budíčkem, chybí tady politická vůle brát jej jako hrozbu, říká v rozhovoru pro SZ analytik Pavel Havlíček. Česko Rusku lukrativní půdu pro akce připravuje do jisté míry samo.

  • Bellingcat: Vrbětice byly pro Kreml důležité, na akci dohlížel i generál GRU

    Na útoku ve Vrběticích se podílelo minimálně šest ruských operativců. Informace zveřejnila nezávislá skupina internetových vyšetřovatelů Bellingcat, která se monitorováním jednotky GRU 29155 v Evropě dlouhodobě zabývá.

  • Zaorálek zkritizoval Filipa, připomněl zkázu malajsijského letadla

    Ministr kultury a někdejší ministr zahraničí zkritizoval komunistického předsedu Vojtěcha Filipa za to, že chce více důkazů. Připomněl příběh sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou, při kterém zahynulo 298 lidí, většinou občanů Nizozemska. „Když holandský premiér předstoupil před parlament, také neměl v ruce průkazné důkazy, přesto k tomu parlament zaujal naprosto jednoznačné stanovisko. Výsledkem bylo, že se Holandsku dostalo morálního zadostiučinění,“ uvedl Zaorálek, podle nějž je Česko nyní v obdobné situaci jako tehdy Nizozemsko.

    „To, co se u nás odehrálo, nebylo o moc méně nebezpečné než sestřelení toho letadla. Kdyby nálože vybuchly někde jinde, třeba na nádraží, mohly být stovky, dokonce tisíce mrtvých. V tom jsme měli štěstí,“ uvedl a dodal, že z informací, které ministři dostali, nemá pochyby o tom, že ve Vrběticích operovala speciální ruská jednotka.

  • Hamáček: Koukal jsem na to jako blázen

    Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) před poslanci na plénu přiznal, že když se poprvé dozvěděl o příčině výbuchu ve Vrběticích, byl překvapený. „Přiznávám, že jsem na to koukal jako blázen. Mám toho za sebou už dost, jako ministr vnitra jsem taky zažil hodně, ale když jsem to viděl, tak jsem si řekl, že to bude nejtěžší věc ve funkci,“ uvedl.

  • Filip: Za výbuch může privatizace

    Do diskuze o výbuchu ve Vrběticích se přihlásil i předseda KSČM Vojtěch Filip, který své kolegy vyzval ke střídmosti a pokračování vyšetřování. Upozornil, že zhoršení česko-ruských vztahů může mít dopad i na ekonomiku. „100 miliard korun obchodní výměny může být nahrazeno výměnou mezi Ruskou federací a USA nebo jinými evropskými zeměmi, které naše výrobky na ruském trhu rády nahradí,“ uvedl Filip, podle nějž byl skutečným viníkem výbuchu proces privatizace. „Který umožnil, aby vojenský materiál byl skladován a obhospodařován soukromou firmou, která nebyla schopna areál uhlídat nebo tam fungovat tak, aby k žádnému výbuchu nedošlo,“ řekl.

  • Hamáček má posílenou ochranku

    Vicepremiér Jan Hamáček dostal větší ochranku a bezpečnější auto, uvedl server iDnes.cz. K posílení dochází krátce poté, co byla odhalena role ruských agentů ve výbuchu ve Vrběticích a došlo k vyhoštění části ruských diplomatů. Mluvčí Ministerstva vnitra nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, že Hamáček má k dispozici také opancéřovanou limuzínu.

  • Expert: „Útok na zboží“ je nešťastná formulace

    „Je to nešťastná formulace,“ říká k výroku premiéra Andreje Babiše o „útoku na zboží“ odborník na bezpečnostní studia z Masarykovy univerzity Josef Kraus. Státní terorismus se ale ve Vrběticích podle něj spíš neodehrál.

  • Prezident přijal policejního prezidenta Švejdara

  • Slovenská bezpečnostní rada přijala informaci o činnosti cizích zpravodajců

    Slovenské zpravodajské služby informovaly bezpečnostní radu státu o činnosti cízích zpravodajských služeb. Novinářům to dnes bez bližších podrobností řekl premiér Eduard Heger, který jednání bezpečnostní rady svolal v souvislosti s rozhodnutím Česka vyhostit 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze.

    „Zpravodajské služby a bezpečnostní složky Slovenské republiky budou nadále zajišťovat ochranu zájmů Slovenské republiky a samozřejmě i bezpečnost občanů,“ uvedl Heger za účasti šéfa slovenské diplomacie i ministra obrany. Heger vystoupil pouze s krátkým prohlášením, po kterém novináři nemohli klást otázky.

  • Česko žádá spojence o pomoc

    Velvyslanci v členských zemích EU a NATO se mají obrátit na vlády a požádat spojence o solidaritu a kolektivní akci, řekl ministr vnitra Jan Hamáček.

  • Babiš: Omlouvám se za svůj výrok

    Andrej Babiš se omluvil za dřívější výrok, že výbuch ve Vrběticích nebyl teroristický útok, ale útok na zboží. „Tak jsem to nemyslel, za to se omlouvám,“ uvedl premiér.

  • Hamáček si předvolá ruského velvyslance

    Podle ministra vnitra Jana Hamáčka není česká ambasáda v Moskvě schopna práce. „Na zítra odpoledne jsem si předvolal ruského velvyslance, abych mu sdělil náš protest proti tomu, jak Ruská federace postupovala, a obeznámil ho s naší reakcí. Do té doby doufám pochopíte, že on je první, kdo musí slyšet naše kroky,“ řekl Hamáček s tím, že by nebylo slušné to předem říkat do médií. Česko se také obrátí s žádostí o pomoc na spojence.

  • Babiš: Reakce Rusů byla nepřijatelná

    Reakce Ruska na vyhoštění 18 diplomatů byla podle premiéra Andreje Babiše nepřijatelná. Rusové obratem vyhostili 27 zaměstnanců české ambasády. Kauzu označil za bezprecedentní teroristický útok.

  • ČSSD se ohradila proti Babišovým výrokům

    Místopředseda ČSSD Roman Onderka uvedl, že sociální demokracie se ohrazuje proti výroku premiéra Andreje Babiše, že výbuch ve Vrběticích nebyl akt státního terorismu.

  • Danko: Z mé strany cesta do Moskvy „naoko“ nebyla

    Slovenský politik Andrej Danko se měl účastnit cesty do Moskvy, o níž nyní Jan Hamáček tvrdí, že se nikdy neměla uskutečnit. Danko se v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyhýbá odpovědi na otázku, zda se po slovech o kamufláži cítí zneužitý.

Reklama

Hlavní zprávy