Hlavní obsah

Zelenskyj chce osvobodit jih země. Čtyři důvody, proč oznámil ofenzivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Zastavte okupaci Chersonu, vyzývá plakát na demonstraci v Londýně.

Reklama

Ukrajinské úřady lidem v Chersonu vzkazují, aby město před začátkem ofenzivy opustili. Někdy to není možné: Nemají peníze, nebo se starají o starší příbuzné, říká mladá žena, která už své rodné město opustila.

Článek

Ukrajina dává dohromady milion vojáků, kteří by s pomocí západních zbraní osvobodili ekonomicky důležitý jih země. Deníku The Times to řekl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

„Chápeme, že politicky je to pro naši zemi nezbytné. Prezident dal příkaz šéfovi generálnímu štábu, aby načrtl plány. Poté bude generální štáb dělat svoji práci. Abychom toho cíle dosáhli, budeme potřebovat XYZ,“ řekl Reznikov s tím, že oslovuje své protějšky v partnerských zemích s žádostí o potřebnou výzbroj.

O tom, jaké zbraně nejvíce potřebují, aby zvrátili průběh války, napsal Zelenského poradce a mírový vyjednavač Michajlo Podoljak. Ukrajinci podle něj nejvíce potřebují americké raketomety HIMARS, těžké dělostřelectvo na frontové linie a obrněné transportéry.

Ukrajinský ministr v rozhovoru také vysvětlil, kde Ukrajina tolik vojáků vezme: „Po osmi letech hybridní války máme více než 400 tisíc veteránů plus jejich příbuzné v různých částech světa. Pracovníci od Polska po Portugalsko se rozhodli se vrátit na Ukrajinu, aby bránili svoji zemi… V ozbrojených silách máme 700 tisíc lidí. Když přidáte národní gardu, policii a pohraničníky, máme okolo milionu.“

Podle Vojtěcha Bahenského, experta z Katedry bezpečnostních studií na FSV UK, to technicky může být pravda, spíše je však k tomuto tvrzení skeptický. „Že by Ukrajina měla milion vojáků pro ofenzivu na jihu, mi nepřijde realistické. I kdyby takové množství vojáků skutečně měla, nebudou mít těžší výstroj než ruční zbraně,“ podotkl na okraj rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Ukrajinci už útočí

Chersonská oblast na jihu se v posledních dnech stává hned po Donbase místem hlavních bojových operací ukrajinské armády.

Deník Ukrainska Pravda v pondělí informoval o útoku na velení ruské dělostřelecké brigády v Chersonské oblasti.

Dalším cílem úderu, který provedly dvě ukrajinské stíhačky, bylo vedení a kontrolní stanoviště ruské národní gardy ve stejné oblasti. Rusko podle ukrajinské armády ztratilo 38 vojáků, čtyři houfnice, jeden přenosný protiletadlový raketový komplet krátkého dosahu, pět armádních vozidel a dvě skladiště munice.

Ukrajinská armáda v pondělí rovněž informovala o osvobození vesnice Ivaninka v Chersonské oblasti. „Ukrajinští vojáci komunikují s tamní populací a poskytují pomoc těm, kteří ji potřebují,“ citoval server Kyiv Independent z prohlášení 60. pěchotní brigády ukrajinské armády.

Boje se nevyhnuly ani metropoli celé oblasti, přístavu Cherson, kam o víkendu dopadlo několik ukrajinských raket.

„V Chersonu panuje napjatá situace. Přibylo zátarasů a kontrol. Včera přišly zprávy od místních obyvatel i úřadů o tom, že naše armáda udeřila na ruskou vojenskou základnu v Chersonu. Zatím o tom ale nemám oficiální informace z generálního štábu. Úřady lidem vzkazují, aby odešli, pokud je to možné, mnozí ale nemají peníze, je to drahé. Někteří doma čekají, až dorazí naše armáda, další mají příbuzné, o něž se musejí starat. Je to složité,“ popisuje situaci v Chersonu mladá žena, která pod pseudonymem Oksana psala na Seznam Zprávy svůj deník z okupovaného města.

V současnosti žije v Oděse, kam se sestrou utekla. O jejím útěku si můžete přečíst zde.

Důvod, proč Ukrajina vyhlašuje ofenzivu na jihu takto veřejně, si expert Bahenský vysvětluje čtyřmi možnými důvody: „Nejdůležitější a klíčová je potřeba, aby se Ukrajinci přesunuli pryč z oblastí, na které budou útočit. Už jsme viděli, že útok na obydlená města se neobejde bez obrovských obětí. Pokud budou Cherson nuceni vzít útokem, existuje riziko, že z něj nic nezbude,“ vysvětluje s tím, že Ukrajinci se pochopitelně chtějí vyhnout ztrátám u vlastního obyvatelstva.

Druhým důvodem může být hra vůči Rusům, kdy Ukrajinci ohlásí ofenzivu a pak udeří jinde. To však Bahenský nepovažuje za příliš pravděpodobné.

Třetím je komunikace směrem k Ukrajincům na okupovaných územích, že se blíží osvobození a že nemají ani zvažovat myšlenku na kolaboraci. A konečně čtvrtým důvodem může být hypoteticky komunikace vůči Západu, že osvobození je možné, aby politici podpořili další dodávky zbraní.

Změna tónu ukrajinské vlády

Rusové o víkendu poslali podle jednoho z telegramových účtů směrem k Chersonu tanky z Krymu. Chersonští partyzáni natočili video, v němž slibují osvobození svého města a vyhnání ruských okupantů.

Osvobození města ale bude velice složité: „Ve srovnání s oblastmi na sever u Kyjeva, kde je hodně lesů, je krytí u Chersonu velice málo. To je špatné pro útočící stranu, která se nemá kde krýt. Pokud Ukrajinci osvobodí Cherson na západní straně Dněpru a Rusové vyhodí do povětří mosty přes Dněpr, bude pro Ukrajince postupovat dál velmi obtížné,“ myslí si Bahenský.

Rozhovoru, který poskytl Reznikov britskému listu, si všiml i Phillips P. O‘Brien, profesor strategických studií na Univerzitě St. Andrews ve Skotsku. „Znamená to nejen potvrzení úplné změny tónu ukrajinské vlády v posledních týdnech, ale ukazuje to, že válka se za posledních pár měsíců nevyvinula tak, jak si mnozí mysleli,“ píše s tím, že slova o milionu vojáků jsou možná příliš optimistická, navzdory vysokým ztrátám ale podle něj mají Ukrajinci dostatek lidí ve zbrani. Pokud budou dobře vycvičeni a vyzbrojeni, mohou podle něj válku vyhrát.

Stejně jako řada dalších expertů poukazuje i na výrazně vyšší motivaci Ukrajinců, kteří navíc údajně své ztráty až dosud nadhodnocovali.

Poslední úspěchy ukrajinských sil okomentoval tajemník rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov: „Číselnou převahu ruské armády vyrovnává ukrajinská přesnost střel a dělostřelectvo. Západní zbraně dodávané ozbrojeným silám Ukrajiny již mění průběh války. A my teprve začínáme!“

Reklama

Související témata:

Doporučované