Hlavní obsah

Nečekaný objev v lánské kauze. Balák podepsal dlužní úpis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Růžička, MAFRA, Profimedia.cz

Miloš Balák dnes pracuje v Lesní správě Lány jako referent.

Reklama

Policie i soudy konstatovaly, že prodejem tisíců tun kamene Miloš Balák připravil Lesní správu Lány o 1,6 milionu. Organizace, kterou Balák řídil, přesto tvrdila, že žádná škoda jí nevznikla. Vznikl ale utajovaný dlužní úpis.

Článek

Právníci bývalého ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka ve čtvrtek v soudní síni usilovali o zrušení verdiktu, že Balák připravil machinacemi Hrad o 1,6 milionu korun. V chráněné přírodě prezidentského sídla nelegálně vytěžil tisíce tun kamene a ten pak prodal pod cenou.

Advokát Tomáš Sokol se to – neúspěšně – pokoušel podložit tím, že ani sama lesní správa se soudu nepřihlásila jako poškozená a peníze nevymáhala.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že ač lesní správa jakoukoliv škodu popírala, Balák loni ještě jako ředitel podepsal s podřízenými v tichosti notářský zápis. A v něm se zavázal, že se verdiktu soudu podřídí. A pokud ho soud uzná vinným, peníze zaplatí.

Dokument při nástupu do funkce nalezl Balákův nástupce ve funkci ředitele prezidentské obory Pavel Rus.

„Do tří dnů od právní moci konečného rozsudku má Miloš Balák uhradit 1,6 milionu korun,“ shrnul obsah listiny Rus.

Písemnost nese datum 6. 12. 2022. Vznikla tedy tři týdny předtím, než Balák přestal být šéfem lesní správy.

Rovnou exekutor

Rus dále uvedl, že když nyní pravomocný verdikt padl, bude usilovat o to, aby Miloš Balák písemný slib dodržel. Podle expertů přitom dobře sepsaný notářský zápis může posloužit rovnou k exekuci.

„V zásadě nahrazuje soudní rozsudek. Pokud ten, kdo dokument podepsal, nesplní slíbené, je možné jít rovnou za exekutorem,“ uvedl v obecné rovině advokát Petr Suchomel.

„Nemám problém peníze vymáhat,“ řekl Rus s tím, že dokument a jeho vymahatelnost nyní bude konzultovat s právním odborem Hradu. Rus zároveň doufá, že na zabavování majetku jeho předchůdce nedojde a Balák sám dobrovolně splní, k čemu se zavázal.

Sám Miloš Balák na dotaz Seznam Zpráv, jestli peníze za vzniklé škody pošle, neodpověděl.

Pokud by notářský zápis neexistoval nebo pokud by měl právní vady, měla by nyní lesní správa jedinou možnost – zažalovat Baláka u civilního soudu a doufat, že ten v co nejkratší lhůtě rozhodne.

Manipulace s lánským kamenem by tak někdejšího přímého podřízeného Vratislava Mynáře měly nakonec přijít v součtu na 2,5 milionu korun. Pravomocný rozsudek trestního soudu mu totiž ukládá zaplatit finanční trest dalších 870 tisíc.

Přitom od dalšího peněžitého trestu ve výši 1,8 milionu korun a také od tří let vězení Miloše Baláka zachránila loňská milost od Miloše Zemana. Přišla poté, co byl tehdejší ředitel Lesní správy Lány odsouzen v jiné lánské kauze za zmanipulované zakázky na zpevnění břehů vodní nádrže Klíčava.

Balák si oficiálně v Lánech za Zemanovy éry vydělal téměř 11 milionů. Jen loni mu kancléř Vratislav Mynář nad řádný plat odklepl odměnu 410 tisíc korun.

Kam tekly korupční peníze?

Policistům se při vyšetřování zmanipulovaných zakázek v Lánech nikdy nepodařilo dokázat, že by se Balák při tom obohatil. Zůstávají tak jen náznaky z odposlechů. Ty zaznamenaly třeba hovory manažera stavební firmy Energie Libora Tkadlece, dnes za manipulace odsouzeného společně s Balákem.

Tkadlec se v únoru 2016 do policejních mikrofonů rozmluvil o prodeji kamene. „Nediví se, že za to chce (není uvedeno kdo) nějaké palmáre, a také uvedl, že podle něj jde něco z toho na Hrad,“ uvádějí přepisy uložené v úředních dokumentech k případu.

Kolega Tkadlecovi odvětil, že na Hrad asi ne, ale že to půjde zpátky do obory. Muž se Tkadlece následně ptal, zda někomu (policisté opět neztotožnili komu) chce dát pět milionů v hotovosti.

„Tkadlec sděluje, že mu nic dávat nebude. Že už to nechce udělat, protože ten půlmilion minule mu stačil, jak moc se bál. Proto také s Milošem (soud podotkl, že je jistě myšlen Balák, nikoli snad prezident republiky) řeší všechno dole, kde není signál.“

U soudu ohledně kamene Tkadlec odmítl vypovídat.

Firmy, které vyhrávaly zakázky v Lánech, zároveň sponzorovaly strakonický ženský basketbalový klub, který ředitel obory vedl. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu prověřovali i to, jestli to ve skutečnosti nebyla cesta, jak vyprat úplatky. Ani to se jim nepodařilo doložit.

Jak se hospodaří na Hradě

  • Vratislav Mynář v roce 2014 do funkce bez výběrového řízení dosadil ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka. Toho soudy loni hned dvakrát uznaly vinným z toho, že se Hrad manipulacemi zakázek pokoušel připravit o desítky milionů.
  • Mynář přes policejní stíhání, obžalobu a soudy Baláka nechával ve funkci a vyplácel mu vysoký plat a odměny. Celkem dostal 10,8 milionu korun. Zároveň se jménem Hradu pokoušel Mynář vyšetřování všemožně torpédovat. Dokonce se pokusil tlačit na soudce. Nakonec Baláka před třemi roky ve vězení uchránila milost Miloše Zemana.
  • Policisté podezřívali z podílu na manipulacích stamilionové zakázky v Lánech i samotného Mynáře – jeho známí na korupční tendr dohlíželi po právní i technické stránce. Mynářovi ale detektivové nic nedokázali. Mimo jiné proto, že kancléře prezidenta prakticky nejde odposlouchávat.
  • Ještě než Balák rezignoval, zahájil v chráněné přírodě prezidentské obory nový projekt na těžbu tisíců tun kamene. Za prodej kamene pod cenou spřízněné firmě už je nepravomocně odsouzený. A zadal zakázky za miliony, některé dalece přesahují funkční období Zemana.
  • Veřejné peníze Mynářovi podřízení posílali sponzorům kampaně Miloše Zemana nebo rodině, která Zemanovi prodala pozemek pro jeho soukromou vilu.
  • Jak zjistily Seznam Zprávy, kancléř Vratislav Mynář jen od roku 2019 ulovil v Lánech na pozvání Baláka 11 kusů trofejní zvěře za čtvrt milionu. V daném období nebyl sám, kdo v lánských honitbách střílel zdarma zvěř. Celkem to hradní pokladu stálo 3,7 milionu korun.
  • Firmě, jejíž zaměstnanci sponzorovali prezidentskou stranu Zemanovci, pronajal Hrad svá nádvoří na vánoční trhy. Zeman pak usiloval o zrušení policejních kontrol, které vstup do nitra sídla prezidenta zdržovaly.
  • Samotného prezidenta vyslýchala BIS, která se pokouší zjistit, kdo mu vyzradil přísně utajované odposlouchávání jeho poradce Martina Nejedlého, který má úzké vazby na Rusko.

Reklama

Doporučované