Hlavní obsah

Kauzy Seznam Zpráv: Konec případu Mynářova samopalu a zmizelých 600 milionů

Foto: Wikipedia.org, Seznam Zprávy

V troskách Mynářova srubu objevili hasiči samopal Sudajev bez legálních dokumentů, k němuž se nikdo nehlásil. (ilustrační foto)

Reklama

Dostává se k vám druhé číslo nového newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém týden co týden shrnujeme práci našeho investigativního oddělení. I tentokrát jsme odhalili řadu závažných skutečností, které by vám určitě neměly ujít.

Článek

Vratislav Mynář, dnes už bývalý hradní kancléř, vybral další nebezpečnou zatáčku: Justice uzavřela případ, který mu mohl dramaticky zkomplikovat život.

Na první pohled se to může jevit jako prkotina. Uprostřed ohořelých trosek Mynářova srubu objevili hasiči hned dvě zbraně: Pistoli, kterou legálně držel Vratislav Mynář, a samopal Sudajev vzor 1943 bez legálních dokumentů, k němuž se nikdo nehlásil.

To bylo loni na jaře, jenže o zakázané rychlopalné zbrani se až do začátku letošního roku mlčelo. Což je v tolik sledovaném případě mírně řečeno neobvyklé. Kolegyně Kristina Ciroková proto musela využít všemožné páky, aby se k prosté informaci o samopalu dopracovala.

Příběh se uzavřel v uplynulém týdnu: Zjistili jsme, že policie se státním zástupcem spis uzavřela a označila pachatele. Nebyl to kupodivu Vratislav Mynář, ale jeho příbuzný. „Jednalo se o historický artefakt ze 2. světové války, po praotci. Byla v majetku jiného rodinného příslušníka,“ přijala policie vysvětlení Vratislava Mynáře.

Co na tom, že jde o tvrzení stejně věrohodné jako to, že si party stan půjčil z Hradu, aby vylepšil rozpočet prezidentské kanceláře.

Každopádně si Mynář musel oddechnout. Stále čelí obvinění v kauze dotačního podvodu, kterou se mu nedaří zastavit, a v této konstelaci by mu podmínka za nelegální ozbrojování mohla dost výrazně přitížit. U soudu by se na něj už nepohlíželo jako na bezúhonného a případný trest za machinace s dotacemi by znamenal přímou cestu do vězení.

Co jsme také zjistili

Hledá se 600 milionů. Nevelká advokátní kancelář z Prahy se dopracovala ke dluhům ve výši stovek milionů a pak i ke krachu. Věřitelé mají podezření, že napůjčované stamiliony skončily v soukromých kapsách. Dosud neznámé detaily shromáždil kolega Vojta Blažek, který se přešlapům právního stavu věnuje dlouhodobě.

Investuj se sultánem. Musím vám doporučit také sérii textů byznysového reportéra Daniela Nováka, který se zaměřil na rusko-tádžicko-malajské podnikání v Česku. Rekvizity podezřelého byznysu jsou interesantní: královská rodina i zámek v Protivíně.

Na covid party v taláru. Před kárný senát zamířil soudce Miroslav Čapek z Teplic. Podle kárného návrhu by mohl přijít o místo, protože lhal o své účasti na zakázané oslavě podnikatele Petra Bendy, která se konala v době vyhlášených opatření proti covidu.

Dozimetr pořád pípá. Druhá větev kauzy Dozimetr, v níž figuruje i exposlanec Marek Šnajdr, se dále větví. Kolega Radek Nohl zjistil, že v novém obvinění se skloňuje podezření z korupce, když Všeobecná zdravotní pojišťovna pořizovala za 14 milionů korun videokonferenční zařízení. Jen na okraj podotknu, že operace Dozimetr nás dále zajímá a brzy přineseme další informace.

Koncert s azbestem zdarma. Pokud nás čtete pravidelně, víte, že Vojta Blažek před pár dny jako první referoval o ekologickém zločinu v bývalém vojenském prostoru Milovice. Jak rakovinotvorný azbest ohrožuje letní festivaly? Tomu se věnuje v nejnovějším článku.

Rajchl pod mikroskopem. Po víkendové demonstraci svolané Jindřichem Rajchlem (doporučuji videa, které na akci pořídila Kristina Ciroková) jsme se blíže podívali na jeho starší aktivity. Na konci pátrání byl tenisový klub bez pozemků a developer, který za ně zaplatil miliony, ale stejně se k nim nedostal. V té souvislosti padají slova o organizovaném podvodu. Zároveň jsme pátrali, kdo platí Rajchlovy protivládní akce – odpovědi největších sponzorů strany PRO najdete v sondě, kterou pořídil kolega Jirka Pšenička.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované