Hlavní obsah

Ostravě hrozí ekologická katastrofa: Kdo se napakoval na doutnající skládce?

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Seznam Zprávy

Ozval se soukromý vlastník pozemků, na něž černá skládka zasahuje, a dobře tutlaný zločin se s ohromujícím smradem vyvalil na povrch.

Reklama

Statisícová sleva pro sponzora v prezidentské honitbě. Zpověď členky sekty, která musela natáčet porno. A také dobře utajená ekologická kalamita. To je přehled kauz, jimž se v uplynulém týdnu věnovali investigativci Seznam Zpráv.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Jen pět kilometrů od centrálního náměstí třísettisícového města už tři desetiletí doutná halda. Aby oheň nepřeskočil na sousední úložiště chemických látek, nechal státní podnik vykopat kolem skládky obří příkop. Jenže ten dodavatelská firma – v tichosti a za přihlížení státních zaměstnanců – zavezla hořlavým odpadem.

Tohle není vyprávění z italské Kalábrie, kterou nechala tamní mafie 'Ndrangheta zamořit toxickým odpadem. Je to příběh heřmanické haldy a oním městem je Ostrava. Na severu Moravy se přitom v tunách hořlavin ztrácí stamilionové sumy stejně jako v Itálii. Další rekvizity jsou ale ryze české, jak ve svém nejnovějším textu ohledává kolega Vojtěch Blažek.

Kdyby obří rokle vznikla pouze na státním pozemku, možná by se na tenhle zločin proti přírodě nikdy nepřišlo. Náklaďáky navážely odpad několik let, šéfové státního podniku Diamo se raději dívali jinam. Všichni zainteresovaní nejspíš dětinsky spoléhali na to, že co zmizí pod zemí, už nikdo nenajde.

Když uvážíme, že šlo o stovky tisíc tun a že za každou tunu by se musely platit těžké peníze, máme tu ideální podhoubí pro korupci. Jenže se ozval soukromý vlastník pozemků, na něž černá skládka zasahuje, a dobře tutlaný zločin se s ohromujícím smradem vyvalil na povrch.

V lecčem to připomíná případ skládky Celio u Litvínova, který jsme začali sledovat loni na jaře. I tam se snažila firma ukrýt pod zemí nelegální odpad, konkrétně sudy s vysoce hořlavým styrenem. A závratně vydělat.

Zatímco u Litvínova se alespoň odehrála spektakulární policejní razie a několik lidí skončilo ve vazbě, v Ostravě to na rozsáhlou operaci, která by hledala viníky i řešení tikající ekologické bomby, nevypadá.

Případ nevyšetřuje elitní protimafiánský útvar, nýbrž ostravská kriminálka. Spis tam připadl policistovi v hodnosti poručíka, který nepůsobí dojmem, že kauzy s miliardovými škodami jsou jeho denním chlebem. Odpovědní pohlaváři mají zase největší obavy o to, aby se nešířily poplašné zprávy. Jenže poplach je na místě. Až v Heřmanicích přeskočí jiskra a nezbude než evakuovat celou Ostravu, bude pozdě.

Litanie nad tím, jak české úřady nedokážou dostatečně potírat ekologický zločin, by tímto mohla skončit. Ale stát jsou lidé. A ani v Ostravě, ani v Litvínově není vidu ani slechu po žádných protestech místních, kteří se bojí, že se toxický koktejl rozlije do spodních vod a oblohu zahalí lepkavý zápach.

Jediné, co sledujeme, je ohlušující ticho.

Co jsme také zjistili

Toxičtí whistlebloweři. Poslední týdny jsme se na Seznam Zprávách věnovali důležitému tématu: Jak se česká vláda staví k úředníkům, kteří se odvážili upozornit na nekalosti. Poslední díl nepravidelné série se vrátil na Ministerstvo dopravy. Leo Steiner za to, že se postavil korupci, získal společenské uznání. Přesto ministerstvo vedené Martinem Kupkou už rok ignoruje jeho nominaci do řídicího výboru Českých drah. „Pro některé lidi jsem toxický,“ vysvětluje si to Leo Steiner.

Omluva lordu Voldemortovi. Jeden z kdysi nejvlivnějších mužů pražského politického zákulisí se dočkal omluvy od státu. Zveřejnilo ji na webu Ministerstvo spravedlnosti a týká se kauzy kolem laboratoře Chambon. Roman Janoušek, přezdívaný Lord Voldemort, v ní byl zproštěn obžaloby.

Ind v české vazbě. Ve věznici Pankrác se řeší citlivá věc zahraniční politiky. Češi tu drží muže, o jehož vydání žádají Američané kvůli plánování vraždy sikhského aktivisty v New Yorku. A teď USA varují, že podezřelému hrozí v českém vězení smrt. Příběh sahající přes tři kontinenty sepsal Radek Nohl.

Sleva, která se vyplatila. Až s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím se nám podařilo z Hradu vylomit detaily o slevě, kterou v Lánské oboře získal sponzor prezidenta Petra Pavla. Ten při lovu 22 trofejních daňků ušetřil statisíce. Kuriózní bylo i zdůvodnění prezidentské kanceláře, které ve svém textu zachytili Lukáš Valášek a Adéla Jelínková.

Zpověď sektářky. Promluvila a vůdce jogínské sekty Gregorian Bivolaru skončil ve francouzské vazební věznici. Reportérka Kristina Ciroková, která se případu věnuje několik posledních měsíců, s ní pořídila rozhovor. Mluví o tom, jak strávila půl roku v Česku, kde musela zdarma natáčet sex chaty. A také o svědectví, které Bivolarua přiblížilo vězení.

Ropa od Putinových prominentů. Policie zareagovala na naši investigaci. Konečně začala prověřovat okolnosti, za jakých dodala kyperská firma napojená na Putinovy prominenty českému státu ropu za více než miliardu korun. A jak bylo možné očekávat, stopa končí u lobbisty Martina Nejedlého.

Babiš úmyslně nepodváděl. Konec roku je i koncem vyšetřování některých kauz. Jak jsme zjistili, evropští žalobci se v souvislosti s případem střetu zájmů expremiéra Andreje Babiše zabývají už jen kauzou Penam, tedy takzvanou inovací v pekárně. Další prověřování ukončili. Nepodařilo se jim prokázat, že došlo k úmyslnému podvodu na rozpočet Evropské unie.

Čapí hnízdo v roce 2024. Evropští prokurátoři sice pomalu vyklízejí pole, ale čeští žalobci dál prošetřují podezření na daňové úniky spojené s reklamou na Čapím hnízdě. Na konci roku vyprší lhůta, do níž měla policie kauzu uzavřít, ale už teď je jisté, že se to nestihne. Vrchní státní zastupitelství dalo k případu nové pokyny, jak popsal kolega Radek Nohl.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované