Hlavní obsah

Kauzy týdne: Neuvěřitelné výmluvy armádní zlodějky a predátoři ve sportu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nabízíme pohled do zpětného zrcátka našeho investigativního týmu: Jaké kauzy v uplynulém týdnu reportéři Seznam Zpráv sledovali?

Reklama

Ve středu padl rozsudek v případu, který měl zůstat pod kobercem, přesněji pod pingpongovým stolem.

Článek

Soud potrestal sedmapadesátiletého někdejšího trenéra za sexuální zneužití čtrnáctileté svěřenkyně. Muži vyměřil trest dva roky s tříletou podmínkou. Navíc nesmí čtyři roky trénovat mládež. Kauzu muže, jenž v minulosti vedl národní tým stolních tenistek, se pokoušel svaz ututlat. Až teprve reportér Honza Novák dal věci do pohybu. To když v červenci 2021 popsal příběh dotyčné špičkové hráčky, a to skrze otřesná svědectví jejích spoluhráček.

Je poučné si nastudovat přístup dotčených – liknavost svazu stolního tenisu i precizní dokazování soudce Zdeňka Rocha, který se nespokojil se hrou na „tvrzení proti tvrzení“.

Že téma sexuálních predátorů považujeme za důležité, dokládá i další práce kolegy Nováka. Upozornil na trenéra kickboxu, který – ač odsouzen za znásilnění – trénoval dívky. Za to si vysloužil nominaci na Novinářskou cenu za rok 2022. Sice ji neproměnil (diplom si v této kategorii odnesl Petr Třešňák z časopisu Respekt za článek Kdo zabil Dorotu Š., dle mého soudu naprosto oprávněně), ale i samotnou nominaci vnímáme jako signál, že tohle ožehavé téma nemá česká společnost stále vyřešené. Můžu slíbit, že žádný takový případ nenecháme zamést ani pod stůl ani pod koberec.

Pro investigativní tým Seznam Zpráv to nebyl jediný pohled zpět. Dalo by se říct, že uplynulých sedm dní bylo týdnem návratů. Návratů ke kauzám, které jsme před časem otevřeli a u nichž jsme nyní zaznamenali nové pohyby.

Co jsme také zjistili

Návrat č. 1:  Jak se Redl dělil o provize

Občas nám čtenáři vyčítají, že se málo věnujeme kauzám současné vlády. Cítíme to poněkud úkorně. Totiž: před rokem to byly Seznam Zprávy, které jako první a jediné přinesly zlomové svědectví obviněného podnikatele Pavla Dovhomilji alias Gučiho. Ke kauze se nyní vrací kolega Radek Nohl, který postupně ověřuje nové poznatky, které policisté sesbírali do spisu. Mimo jiné popis klíče, podle něhož se rozdělovaly zisky z provizí ze zmanipulovaných zakázek.

Návrat č. 2: Katarské peníze

Letos v únoru kolega Janek Kroupa publikoval rekonstrukci toho, jak se tehdejší hradní osazenstvo pokoušelo vytěžit katarské peníze. A to doslova. Jedna z vedlejších linek případu se dotýkala slávistického bosse Jaroslava Tvrdíka, který usiloval o sponzoring z Kataru. Dokumenty, které jsme nově získali, ukazují, že šel mnohem dál – šejkům z Kataru chtěl prodat půlku fotbalového klubu. Detaily nabídky, kterou předložil, jsme popsali zde.

Návrat č. 3: Důstojnice-zlodějka

Ten případ byl od počátku bizarní. Vysoce postavená armádní důstojnice zneužila bankovní kartu dvaasedmdesátileté seniorky. Kolegovi Vojtovi Blažkovi se podařilo zlodějku dohledat a promluvit s ní. Její vysvětlení ovšem tu „kauzičku“ posunulo ještě o úroveň výš. Okradení staré paní prý bylo výsledkem nešťastné souhry náhod. Ta souhra je natolik neuvěřitelná, že se ji neodvážím ani parafrázovat. Doporučuji přečíst na vlastní oči.

Návrat č. 4: Kdo věděl o milovickém azbestu

Ještě jednou Vojta Blažek. O azbestové kalamitě v Milovicích jsme tady už mluvili. Vojta získal nová svědectví. A ta naznačují, že první velmi konkrétní varování před ekologickou katastrofou padla už v roce 2016. Úřady ale zasáhly až skandálně pozdě. 

Návraty č. 5 a 6: Úklid v prezidentské kanceláři

Věrní čtenáři si jistě vybaví naši inventuru před odchodem Miloše Zemana z Hradu. Reportérka Kristina Ciroková hned ve dvou textech upozornila, že úklid není zdaleka u konce. Zaprvé: provoz zámku v Lánech i po nástupu Petra Pavla řídí Zemanova „žena ve žlutém“, která na to ale nemá dostatečné vzdělání.

Zadruhé: hradní aparát utajuje, kdo měl v éře Miloše Zemana vstupní kartu na Hrad. Vyhledávání by prý trvalo tisíce hodin, protože seznam – opět prý - neexistuje v elektronické podobě. A proto prezidentská kancelář poslala do redakce účet na 300 tisíc. Pod výpočtem je podepsán dlouholetý ředitel legislativního odboru Václav Pelikán…

Můžu slíbit, že ani tuhle přetahovanou nevzdáme. Už z principu.

Návrat č. 7: Ruské uši v Praze

Seskupení investigativních novinářů nedávno zmapovalo, že na střechách ruských ambasád v Evropě stojí tajemné přístřešky, které mohou sloužit k maskování odposlouchávacích zařízení. Redaktor zahraniční rubriky Filip Harzer s fotografem Michalem Turkem už předminulý týden oběhli střechy v okolí pražské ambasády a potvrdili si, že Praha má stejný problém. Nově Filip zjistil, že přístavbám chybí stavební povolení, ale že úřady mají svázané ruce.

Bonus - Audionávrat: Co zbylo za „sultánovým“ holdingem

Byznysový reportér Daniel Novák v minulých dnech publikoval sérii textů o investičním projektu IC Group, jenž měl v Česku podle vlastního tvrzení zhodnocovat kapitál sultána z Malajsie. Mezisoučet má tyto parametry: tři tisíce podvedených klientů a miliarda korun, která se rozplynula neznámo kde. Vše, co dosud vypátral, Dan Novák shrnuje v podcastu 5:59.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované