Hlavní obsah

Na Ukrajinu půjdou další zbraně z Česka, armáda dostane víc peněz

Tiskovou konferenci vlády přináší Seznam Zprávy v přímém přenosu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda schválila urychlení nákupu vojenského materiálu a některých modernizačních projektů. A také další zbraně pro Ukrajinu.

Článek

Vláda v souvislosti s válkou na Ukrajině schválila další peníze na modernizaci armády. „Je to plán na urychlení nákupu vojenského materiálu a některých modernizačních projektů. Konkrétně se jedná o roky 2022 až 2024. Tam oproti plánům chceme navýšení o 48 miliard korun,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Kromě toho na Ukrajinu poputují další zbraně z Česka v hodnotě 133 milionů korun. Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajině činí 1,1 miliardy korun. Z bezpečnostních důvodů ale resort obrany již delší dobu neuvádí, jaký vojenský materiál na pomoc napadené zemi posílá.

Ministerstvo obrany podle tiskové zprávy plánuje ještě letos zahájit akviziční proces u projektů za 14,58 miliardy korun. Konkrétně jde třeba o nákup balistických prostředků, munice, posílení pozemní přepravy nebo o ruční palné zbraně.

V následujících dvou letech chce resort urychlit nákupy za 33,77 miliardy korun. Jde například o doplnění počtů kolových obrněných vozidel Pandur a Titus, pořízení ženijních prostředků, lehkých útočných vozidel, taktického satelitního systému či komunikačních a informačních prostředků.

„V krátké době vláda schválila urychlení nákupu a legislativní změny, které jsou nutné k zajištění dlouhodobého financování naší armády a obrany,“ uvedl premiér Petr Fiala. Cílem je podle něj nejpozději v roce 2025 dosáhnout výdajů na obranu ve výši dvou procent hrubého domácího produktu.

„Vláda se shodla na snížení spotřební daně na naftu a benzín o jednu a půl koruny na litr. Je to opatření, které v současné době pomůže všem občanům, kteří potřebují využívat auta, dopravcům a poskytovatelům veřejné dopravy,“ řekl Fiala.

Kabinet chce i více kontrolovat čerpací stanice. „Musím říct, že velmi zvažujeme zavedení mimořádného opatření, a to je stanovení maximálních marží,“ dodal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Premiér se na dotaz Seznam Zpráv vyjádřil i k dnešní neúspěšné volbě Rady České televize. Koaliční kluby ani napodruhé nebyly schopny prosadit své favority do mediální rady. „My jsme byli volit, dokonce jsem posouval původní termín vlády, diskuze ke všem volbám byla delší. Mohu říct, že to za problém považujeme a budeme se jím zabývat,“ uvedl Fiala.

Strategie bude

Vláda dnes řešila i strategii pro zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny, ale žádný závěr neudělala. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) meziresortním komise dnes představila kabinetu výsledky a vláda má na příštím zasedání tento materiál schválit. „Do 14. dubna předložíme tento strategický materiál. Týká se 13 zásadních oblastí. Dnes byla pracovním verze poskytnuta členům vlády a dalším organizacím k připomínkování,“ řekl Rakušan.

Od počátku války ochranu v Česku dostalo 266 018 lidí. V úterý Česká republika vydala 2684 víz lidem, kteří byli zasaženi ruskou invazí na Ukrajinu.

Počet vydaných víz se v posledních dvou týdnech snižuje. Na cizinecké policii se v úterý přihlásilo 3248 lidí, celkově jich policie registruje 152 903. Děti do 15 let, kterých je podle posledních údajů mezi uprchlíky zhruba 35 procent, se na policii registrovat nemusí.

Počet vydaných víz stejně jako minulý týden klesá. Minulé pondělí jich ČR vystavila 5100. V úterý a ve středu se počet pohyboval kolem 3500, od čtvrtka klesl pod 3000, v neděli byl 2500. Po víkendu počet mírně stoupnul na 3700.

Vláda dnes projedná strategii dalšího postupu při zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny. Vedle školství, sociální péče či vnitřní bezpečnosti a ubytování bude zahrnovat i témata komunikační strategie či práce s daty. Materiál plánuje vláda předložit Sněmovně a veřejnosti do Velikonoc.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Na základě víz za účelem dočasné ochrany mohou Ukrajinci v zemi pobývat až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci, například při ubytování. Nejvíce uprchlíků je dlouhodobě v Praze.

Skutečný počet ukrajinských uprchlíků pobývajících v Česku je pravděpodobně vyšší. Už na počátku minulého týdne premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že jich je zhruba 300 000. Téměř polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy.

Reklama

Doporučované