Hlavní obsah

Češi mohou Rhodos vyměnit za levnější dovolenou. Rozdíl cestovka proplatí

Foto: Vít Franc, Mapy.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Češi si můžou namísto dovolené na Rhodosu dojednat levnější zájezd v rámci last minute či na méně žádané lokalitě. Pokud se jim to podaří, ušetřené peníze jim cestovka nejspíš proplatí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Požáry na řeckém ostrově Rhodos nutí klienty českých cestovních kanceláří měnit plány. Na dovolenou do prázdninové destinace jen několik kilometrů od postižené lokality se jim totiž odletět nechce. Cestovky v důsledku jejich hromadných žádostí začaly nabízet změny zájezdu.

Některé změnu nabízí zdarma, jiné za příplatek. Vše se podle zástupců cestovních kanceláří odvíjí od nastavení konkrétních podmínek společnosti, lokalitě, kde se má zájezd odehrát, a také termínu, ve kterém má klient vycestovat.

Levnější dovolená

Ačkoliv může být podle Jana Papeže, místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR, hledání zájezdu v plném proudu letní sezony těžká disciplína, na zájezdu mohou klienti ještě ušetřit.

„Nacházíme se na vrcholu sezony a je velmi problematické najít sounáležitost mezi termíny letenek a ubytováním. Může se ale stát, že se dnes klientům podaří dojednat ještě levnější zájezd, než měli původně. Bude to ale v destinacích jako je Bulharsko, Albánie, Egypt nebo Tunisko,“ uvedl pro SZ Byznys Papež.

Úspora pro zákazníka, který místo na řecký ostrov odcestuje například do Bulharska nebo jiné, levnější lokality, plyne z přístupu cestovních kanceláří. Ty budou cenový rozdíl totiž proplácet.

„Klientům, kteří si vyberou levnější zájezd, budeme cenový rozdíl vracet. Pokud si oproti původní dovolené vyberou dražší, doplácí ji samozřejmě sami. Z informací, které máme dostupné z našeho call centra, si klienti nyní nejčastěji přerezervovávají právě levnější zájezdy,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy generální ředitel CK Čedok Stanislav Zeman.

Rozdíl cestovky zaplatí

Stejnou strategii potvrzuje také Jan Bezděk, mluvčí CK Fischer. „Limit jsme v tomto směru žádný nenastavili. Rozdíl pošleme na bankovní účet,“ říká.

A nejde jen o Řecko, cestovní kancelář přistupuje ke změnám zájezdů na Korfu a Sicílii, které se v posledních dnech v některých lokalitách také potýkaly s požáry. „Umožnili jsme bezplatnou změnu destinace, stejně jako v případě klientů s dovolenou v Řecku. Nechtěli jsme, aby odjížděli někam, kde to pro ně není komfortní,“ dodal Bezděk.

Podle místopředsedy ACR ČR je proplácení cenového rozdílu u většiny cestovek běžnou praxí. Výjimky se ale možná najdou. „Neříkám, že to bude dělat každá cestovka, protože takový krok jí zákonem nelze nařídit, je to ale běžná praxe. Pokud máte zájezd za 20 tisíc korun a jako náhradní si vyberete za 15 tisíc korun, cestovka rozdíl vrátí,“ dodal Papež.

To nejlepší je už pryč

Že je možné v praxi nakonec ušetřit, dodává i Bezděk z CK Fischer. „Doba do odletu už není příliš dlouhá a last minute nabídka je stále dost široká. Myslím si, že klienti mají šanci sehnat hotel buď za lepší cenu, nebo za původní částku pořídit zájezd na vyšší úrovni,“ uvedl.

Jak ale zmiňuje Stanislav Zeman z Čedoku, nelze opomenout, že nejžádanější hotely jsou v nabídkách cestovek často už vyprodány. „Nyní zbývají kapacity, které nejsou tolik žádané,“ dodává.

Už před několika měsíci totiž cestovní kanceláře uváděly, že kapacity letošních takzvaných last minute nabídek, které bývají zpravidla nejlevnějšími celé sezony, budou omezené. Kapacity zájezdů se totiž už během jarních měsíců začaly rychle vyprodávat.

„Last minute nabídek je oproti předcovidovým sezónám méně. Objem klientů, kteří budou změnu vyžadovat, ale není v celkových číslech tak zásadní, aby se museli bát, že na ně žádný dostupný zájezd nezbyde. Denně prodáváme tisíce zájezdů, případnou změnu zájezdu budou řešit maximálně nižší tisíce klientů,“ vysvětlil Bezděk.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří se v důsledku dění na Rhodosu a dalších lokalitách, které aktuálně sužují požáry, jako je například Sicílie nebo Korfu, budou cestovky pokoušet kapacity zájezdů ještě na poslední chvíli navýšit.

„Nejvíce zájezdů budou chtít koupit právě do lokalit, jako je Bulharsko, Albánie, Egypt a další, o které bude v důsledku aktuálního dění největší zájem,“ uvedl. Není ale podle jeho slov jisté, zda se jim to podaří.

„To, co se stalo český cestovkám, se do jisté míry stalo i Němcům, Britům, Francouzům i Belgičanům. O kapacity v náhradních destinacích bude velký zájem a nelze vyloučit, že tamní hoteliéři toho nebudou chtít využít a nabídnou zájezdy za vyšší cenu,“ uzavírá místopředseda asociace.

Rhodos v plamenech

Řecký ostrov Rhodos, cíl statisíců turistů, čelí rozsáhlým lesním požárům. O víkendu tam proběhla dosud největší evakuační operace, během níž úřady z ohrožených oblastí dostaly na 20 tisíc lidí. Turisté nyní v náhradním ubytování, ale i na letišti či stadionu čekají na odvoz z ostrova. Jsou mezi nimi i stovky Čechů, kterých je na Rhodosu v současnosti až 5000.

Od našeho zvláštního zpravodaje:

Útěk z Rhodosu:

Obrazem:

Cestování:

Kam se lze obrátit?

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisté.

Těm, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. Ministerstvo zahraničních věcí také vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

Reklama

Doporučované