Hlavní obsah

Video: Ukrajinský mariňák přišel o ruce, oženil se přímo v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu: Ukrajinský mariňák přišel o ruce, oženil se přímo v nemocnici. Prstýnek mu jeho vyvolená zavěsila na krk.Video: RFE/RL

 

Reklama

Dvaatřicetiletý Oleksandr Pykuj přišel o ruce při obraně Mariupolu. Bál se, že ho jeho milá už nebude chtít. Ale ta mu snubní prsten sama pověsila kolem krku.

Článek

Osudovým datem se pro Oleksandra Pykuje stal 28. březen. Právě tehdy utrpěl v Mariupolu zranění, které ho připravilo o obě ruce.

„Stalo se to uprostřed ulice poblíž školy. Běžel jsem přes silnici, když jsem ucítil palčivou bolest v pravé ruce a v levé taky. Upadl jsem a začal křičet. Řval jsem bolestí. Blízko mě leželi na zemi i další kluci. Někteří také křičeli. Chlapi, kteří se mohli hýbat, mě popadli a odtáhli mě k obrněnému vozu,“ vzpomíná Oleksandr, kterého následně odnesli do bunkru plného zraněných lidí.

Mariupol byl v té době obklíčen ruskými jednotkami a přeprava raněných do jiných nemocnic nebyla možná.

„Probudil jsem se a viděl, jak se kolem mě motají lékaři a zdravotní sestry. Zeptal jsem se jedné z nich: ‚Co se mi stalo? Mám ještě ruce? Necítím je.‘ Sestra mi nechtěla odpovědět. Zeptal jsem se jí dvakrát, třikrát. A pak řekla: ‚Sašo, ty už nemáš ruce.‘ Vytřeštil jsem na ni oči. Začal jsem brečet. Hodně to bolelo, víte,“ říká ukrajinský voják, který strávil v bunkru asi týden.

Poté byl odvezen do mariupolských oceláren Azovstal, odkud ho později evakuovala jedna z ukrajinských helikoptér. Skončil v nemocnici v Dněpru, kde absolvoval několik operací, díky kterým se podařilo jeho stav stabilizovat.

„Zavolal mi a řekl mi, že je v nemocnici a přišel o obě ruce,“ říká Tetjana, tehdy Oleksandrova přítelkyně. „Myslela jsem si, že je to jeden z jeho vtípků, kterými mě rád škádlil. Nevěřila jsem mu. Slíbil, že mi pošle fotku. Uvěřila jsem, až když ho nemocniční personál vyfotil a on mi ji opravdu poslal.“

Oleksandr se velmi bál, jak bude na zranění jeho dívka reagovat. „Vešla do pokoje a ani se nerozbrečela. Hned se ke mně rozběhla, objala mě a políbila. Musel jsem se začít smát. Byla to taková obrovská úleva. Pak jsem viděl, jak přichází moje matka a moje sestra. Byl jsem úplně naměkko,“ vzpomíná ukrajinský mariňák.

Tehdy se Oleksandr rozhodl požádat Tetjanu o ruku.

„Poklekl jsem před ní a řekl ta kouzelná slůvka. Prsten jsem si schoval do obvazu. Požádal jsem ji, aby mi pomohla ruku převázat a když to udělala, uviděla ten prsten. Byla tak zaskočená. Řekl jsem: ‚Staneš se mou ženou?‘ ‚Ano,‘ odpověděla. Řekla: Ano!“

Během svatebního obřadu dala Tetjana Oleksandrovi prstýnek na řetízek kolem krku. Sám použil ústa, aby jí ho mohl nasadit. Drobné nesnáze však jejich sváteční den nezkazily.

Oleksandr by měl za 6 měsíců dostat od lékařů protézy. Věří, že s nimi bude moci zvládat téměř všechno. A co by si teď ještě přál? „Chtěl bych podat ruku svým kamarádům z Mariupolu, kteří jsou v současné době v ruském zajetí,“ říká.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované