Hlavní obsah

300 lahví alkoholu. Proto Mynář poslal policii na podřízené

Foto: MICHAL RŮŽIČKA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Zámek Lány.

Reklama

Dokument popisuje nové skutečnosti o tom, co podle hradního advokáta Marka Nespaly zjistila kontrola ve skladu alkoholu lánského zámku. Podle bývalého vedení Hradu byl sklad téměř prázdný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kontrola ve skladu na prezidentském zámku v Lánech, v němž byl domácí stáčený alkohol, upozornila na nesrovnalosti, které se týkají stovek lahví. Alkohol se pálil z ovoce ze sadů na Hradě a v Lánech a měl se využívat zejména při protokolárních akcích prezidenta Miloše Zemana. Jenže tam podstatná část lahví neskončila.

Tento případ souvisí s akcí, kterou před koncem Zemanova mandátu spustil jeho kancléř Vratislav Mynář. Nechal při ní zkontrolovat, jak se hospodařilo za bývalého vedení Správy Pražského hradu v čele s Ivo Velíškem.

Kancelář prezidenta republiky následně oznámila, že nalezla sklad s alkoholem na zámku v Lánech téměř prázdný. A těsně před nástupem prezidenta Petra Pavla ještě podala trestní oznámení k Vrchnímu státní zastupitelství v Praze.

Seznam Zprávy nyní získaly od Pražského hradu podle zákona o svobodném přístupu k informacím nový dokument, v němž hradní advokát Marek Nespala popisuje, na co kontroloři ve skladu s alkoholem narazili. Odeslal ho přímo Mynářovi. Nejde však o celý audit, který Hrad odmítl poskytnout, protože se jím zabývá policie.

Advokát Nespala, který za doby Miloše Zemana dostal od Hradu zakázky za 20 milionů korun, do dokumentu mimo jiné napsal detaily, které ze zmíněné kontroly vychází. Například, že ve skladu bylo v roce 2021 celkově 537 lahví alkoholu. Podle evidence z něj bylo během toho roku vydáno oficiálně 148 lahví. Zhruba tři sta lahví ve skladu chybělo. Kontrola následně zjistila, že jich v něm před koncem roku 2021 zbyla jen stovka.

Zda zjistil audit podobné pochybení i v předešlých letech, není jasné, protože se o nich v dokumentu více nepíše. Nespala však uvádí další problém, který kontrola podle něho zmiňuje. „Na výdejkách přitom chybí údaje o velikosti lahví, druhu alkoholu či uvedení, komu či kam má alkohol směřovat,“ napsal dále Nespala.

V dokumentu také uvedl, že sklad měl na starosti ředitel zahrad Pražského hradu Miroslav Porcal. Ten se s novináři bavit nechce. „Ne, ne, ne,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv, když se ho chtěl na zmíněná podezření zeptat. Na další dotaz, zda se k tomu, jak sklad s alkoholem fungoval, přeci jen nechce vyjádřit, pak jen Porcal zopakoval: „Ne“.

Porcala pověřila vedením skladu s alkoholem bývalá šéfka lánského zámku Michaela Javůrková. Ta skončila společně s Velíškem, kterého loni na podzim Mynář odvolal.

Advokát Nespala přitom do dokumentu napsal, že podle několika zaměstnankyň v době ukončení pracovního poměru po konci Velíška a Javůrkové ze zámku Lány někdo odvezl krabice, v nichž podle nich mohly být desítky kusů lahví alkoholu. „Přesné vyčíslení bude znamenat škodný následek trestného činu,“ tvrdí Nespala v dokumentu. Kde lahve skončily, ale nepíše.

Javůrková se nyní nechce k ničemu vyjadřovat. „Já se k tomu vyjadřovat nebudu, dokud si nás nevyslechne policie,“ uvedla pro Seznam Zprávy bývalá ředitelka zámku Lány Michaela Javůrková.

Čestné prohlášení kvůli tomuto případu podepsaly čtyři zaměstnankyně. Jednou z nich je Kateřina Rydlová. Ta se dostala do povědomí veřejnosti v době, kdy se starala o Zemana, když se mu zhoršil jeho zdravotní stav a skončil kvůli tomu dokonce v nemocnici. Nyní má po Javůrkové na starosti provoz lánského zámku.

Rydlová ale neuvedla, co konkrétně do čestného prohlášení napsala. „Vzhledem k právě probíhajícímu šetření a s ohledem k jeho možnému ovlivnění se nemohu vyjadřovat,“ uvedla.

Další zaměstnankyně lánského zámku Martina Krupková podepsala čestné prohlášení loni na konci listopadu. „Čestné prohlášení se týkalo toho, že jsem s tím alkoholem nenakládala,“ řekla Krupková. „Pro mě bylo důležité, že jsem to odevzdala k té kontrole,“ doplnila.

Jak bylo zmíněno, bývalé vedení prezidentské kanceláře tvrdilo, že ve skladu na zámku v Lánech téměř žádný alkohol po kontrole nebyl. Nová kancléřka Jana Vohralíková už řekla, že ho tam doplní. Bude to ale několik měsíců trvat.

„Na Hradě a v Lánech jsou obrovské sady meruněk a broskví, tady se pálil alkohol. Kdy to doplníme? Asi až s novou úrodou,“ uvedla Vohralíková.

Naše inventura Hradu:

Mynářova říše

Foto: Seznam Zprávy

Vratislav Mynář.

Případ prezidentských darů:

Zemanovy milosti

Foto: hrad.cz

Miloš Zeman.

Balákovy Lány

Foto: Lesní správa Lány, Seznam Zprávy

Miloš Balák.

Reklama

Doporučované