Hlavní obsah

Skrčka ministerského náměstka: Kdo špiní jeho jméno?

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Jak asi ministerský náměstek Stanislav čelí lobbistickým tlakům, když před novinářskými dotazy uteče oknem jak malý Tonda?

Reklama

Nevyhlášená anketa Zbabělec roku 2023 má jednoznačného vítěze. Stává se jím náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav. Triumf mu vynesla gymnastická skrčka, kterou provedl při odchodu záchodovým okénkem.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Antonín Stanislav (ODS) se do nás pustil. Na sociální síti X napsal, že „aktivity redakce vnímá jako účelové kroky vedoucí k pošpinění jeho jména“. Nadto se podivil, proč se mu tolik věnujeme. Doslova: „Frekvence článků, které se navíc stále opakují, je zcela neobvyklá.“ Je to zcela zásadní nepochopení a neznalost toho, jak pracujeme.

Nejprve dovolte rekapitulaci: Poprvé jsme se jménu Antonína Stanislava věnovali, když jeho podřízený Jan Benýšek využil nového zákona o whistleblowingu a podal na něj protikorupční podnět. Byla to událost sama o sobě natolik výjimečná, že jsme ji nemohli pominout (článek č. 1). To by snad mohl uznat i náměstek Stanislav.

Obratem se na stránkách Ministerstva spravedlnosti objevila jeho obrana, v níž šermoval jakýmsi neurčitým rozsudkem a slovem pomluva. Záhy jsme zjistili, že verdikt se týká jiného případu (článek č. 2).

Jakmile jsme nasvítili Stanislavovy problémy na ministerstvu, v redakční poště přistálo hned několik tipů, abychom se zaměřili i na jeho druhý pracovní poměr – ředitelování krajského domova seniorů. Jeho vysoce kreativnímu způsobu vypisování veřejných zakázek a obsazování vedoucích postů jsme věnovali články číslo třičtyři.

I kdybychom se předtím nevěnovali protikorupčnímu podnětu, stála by jeho dovednost sezení na dvou židlích zároveň za detailní prozkoumání. Kolik ministerských náměstků má ještě druhý job?

O NEJNOVĚJŠÍM POSUNU KAUZY ČTĚTE ZDE:

Protože jsme Stanislava žádali neúspěšně o rozhovor od třetího listopadového týdne, vyrazily za ním kolegyně na jednání zastupitelstva do Rtyně. Tam se ovšem s omluvou, že si musí odskočit, zavřel na záchodě, odkud už dveřmi nevyšel (článek č. 5). Čímž se tedy stal mým osobním vítězem ve zmiňované anketě Zbabělec roku, aniž bych musel vidět, jak přesně svou skrčku záchodovým okénkem provedl.

Stranou ponechám úvahu, jak asi Stanislav, ministerský náměstek, čelí lobbistickým tlakům, když před novinářskými dotazy uteče oknem jak malý Tonda.

V samotném závěru roku jsme se dozvěděli, že kontrolor ministerstva se přiklonil na stranu whistleblowera Benýška (článek č. 6). A konečně v tomto týdnu zatlačil na Stanislava i královéhradecký hejtman Martin Červíček (rovněž ODS) s tím, že si musí vybrat buď ministerstvo, nebo domov seniorů (článek č. 7).

Zkrátka: Krok za krokem jsme ověřovali Stanislavova slova, zkoumali jeho práci a žádali vysvětlení. Pokud jsme narazili na nesrovnalost, publikovali jsme o tom zpravodajský text. Nic neobvyklého, nic účelového.

Takže nikoliv my, ale on sám úspěšně pracuje na špinění vlastního jména. Navíc v tuto chvíli nejen svého. Škodí už i svému šéfovi a značce ODS. Je zvláštní, že krajská buňka to pochopila, zatímco ministr Blažek nikoliv.

Co jsme také zjistili

Jeden ze sta. Detailněji jsme se podívali na jednoho ze stovky takzvaných schvalovačů, tedy lidí, kteří se neštítili schvalovat šílenou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Kristina Ciroková se rozjela k němu domů, aby se jej přeptala na zbraně, jimiž se chlubil na sociálních sítích, a hlavně na to, co přesně myslel tím, že „za 15 minut vystřílí Sněmovnu“.

Inženýrem snadno a rychle. Aktér olomoucké korupční aféry a dnes už bývalý náměstek olomouckého hejtmana za ODS Michal Zácha získal v červnu titul Ing. na škole, kterou řídí jeho spolustraník. Jak zjistil Radek Nohl, policie v dokumentech uvedla, že „se o studiu v žádném případě hovořit nedá“.

Předčasná svoboda. Že soudy chabě chrání práva obětí trestných činů, je známá a dlouhodobě kritizovaná slabina české justice. Teprve při ohledávání konkrétního případu ale člověk zjistí, jak bolestná taková zkušenost je a jak necitlivě celá soudní mašinerie postupuje. Uvědomili jsme si to v redakci u příběhu osmdesátiletého otce, jemuž před deseti lety zavraždili syna. Když soud předčasně propouštěl vrahova komplice na svobodu, nedal mu ani možnost protestovat. „Žijeme jen ze setrvačnosti,“ popisuje mimo jiné v článku Janka Kroupy a Jirky Pšeničky.

Pachuť za miliardy. Tomáš Hrdlička, podnikatel a bývalý politik ODS, se stal vítězem v kauze největšího restitučního skandálu v historii Česka, při němž stát přišel o pozemky v miliardových hodnotách. Absurdní vyústění letité kauzy zpracoval Vojta Blažek. Kauzu nabízíme v textu i v aktuální epizodě podcastu 5:59.

Kauza Slopné znovu u soudu. Naši věrní čtenáři jistě postřehli, že jsme podzim roku 2023 věnovali kauze brutální vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku. Šestidílný investigativní podcast Slopné: Kdo je vrah? reportérek Adély Jelínkové a Christine Havranové vnesl do případu nové důkazy, které se staly podkladem pro žádost o obnovu procesu. Krajský soud ve Zlíně již nařídil termín jednání. Jak jinak, kolegyně jej budou bedlivě sledovat.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované