Hlavní obsah

Ročenka 2017 – Rok Andreje Babiše

Ilustrační foto.

Reklama

Mimořádné napětí kolem KLDR, pokračující migrační vlna či nejničivější hurikány historie. Svět byl v roce 2017 fascinován prvním rokem Donalda Trumpa, z českého pohledu patří letopočet 2017 Andreji Babišovi.

Článek

Leden 2017

5. ledna 2017 - Hejtman, který přiklepl dotaci na Čapí hnízdo, se bojí odpovídat

Reportéři Seznamu vyzpovídali poslance ODS Petr Bendla na téma přidělené padesátimilionové dotace pro „Babišovu“ farmu Čapí hnízdo.

9. ledna 2017 - Odtajněno: Kolik berou Zemanovi muži

Redakce Seznam zveřejnila přehled, jaké platy a prémie získali v roce 2016 nejvyšší úředníci Hradu. Trvalo dva roky je získat.

15. ledna 2021 - Během zápasu se zřítila hala v České Třebové

Nová sportovní hala stála 58 milionů. Během zápasu florbalových dorostenců spadla střecha.

Únor 2017

14. února 2017 - Vražda Kim Čong-nama

Nevlastní bratr současného severokorejského vůdce Kim Čong-una je po smrti. Zemřel v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpur.

14. února 2017 - Jiří Drahoš poprvé přemýšlí o kandidatuře na prezidenta

Odcházející předseda Akademie věd Jiří Drahoš v rozhovoru pro Seznam popsal, že se mu začínají ozývat sponzoři pro jeho prezidentskou kampaň.

20. února 2017 - Skončil ministr průmyslu Jan Mládek

Premiér navrhl prezidentovi odvolání Jana Mládka. Ministra průmyslu kritizoval za jeho postoje, pokud jde o zlepšení situace zákazníků na trhu mobilních služeb.

Březen 2017

1. března 2017 - Nastartovala druhá a hlavní vlna EET

Hlavní vlna elektronické evidence tržeb odstartovala. Od března povinně hlásili své tržby obchodníci, a připojili se tak k hotelům a restauracím, které v EET „jedou“ už od prosince. Čekalo se, že se jich zapojí čtvrt milionu.

18. března 2017 - Zemřel kardinál Vlk

Ve věku 84 let zemřel kardinál Miloslav Vlk. V posledních měsících trpěl rakovinou plic s metastázemi do kostí.

28. března 2017 - Korunové dluhopisy Andreje Babiše v Parlamentu

Poslanci si kvůli vydávání korunových dluhopisů pozvali na kobereček ředitele Generálního finančního ředitelství a náměstkyni ministra financí. Došlo na drsná slova i na školení, jak se kdo má chovat.

Duben 2017

6. dubna 2017 - Konec intervencí ČNB

6. dubna 2017 - Obchodoval s Babišem, přišel úplně o vše

Jiří Kubík a Sabina Slonková odkryli případ mrtvého muže. Podnikatel se seriózní pověstí se topil v dluzích. Jejich spirála se roztočila poté, co v roce 2010 prodal firmu na dovoz a zpracování masa Andreji Babišovi.

Květen 2017

5. května 2017 - Sobotka (ne)podává demisi vlády

Bohuslav Sobotka chtěl místo odvolání Andreje Babiše kvůli korunovým dluhopisům podat demisi celé vlády. Před jednáním s prezidentem si to rozmyslel.

8. května 2017 - Skupina Šuman zveřejňuje odposlechy Babiše

Na Twitteru byla zveřejněna nahrávka, jež má zachycovat rozhovor Andreje Babiše a novináře z koncernu Mafra, který teď patří do svěřenského fondu vicepremiéra. Domlouvají se na ní, jaké kauzy na koho připravit a kdy je publikovat.

9. května 2017 - Macron se stal francouzským prezidentem

Novým prezidentem Francie se stal centrista Emmanuel Macron, drtivě porazil Marine Le Penovou.

23. května 2017 - Kajínek je na svobodě

Doživotně odsouzený vězeň Jiří Kajínek byl propuštěn po třiadvaceti letech vězení na svobodu. Milost mu dal prezident Miloš Zeman.

23. května 2017 - Teroristický útok na koncertu v Manchesteru

Při koncertu zpěvačky Ariany Grande se odpálil třiadvacetiletý útočník Salmán Abádí. Dohromady zabil 23 lidí a 119 jich zranil. Koncem měsíce se potom koncert opakoval za účasti dalších hvězd.

Červen 2017

14. června 2017 - Londýnský Grenfell Tower v plamenech

Kolem 350 lidí bydlelo v domě, který v Londýně zachvátil oheň. Desítky z nich tragédii nepřežily.

15. června 2017 - Konec roamingu

V červnu museli mobilní operátoři přestat účtovat roamingové poplatky.

24. června 2017 - Závod Praha-Chorvatsko

Během léta nejvíc Čechů zamíří k moři do Chorvatska. Reportéři Seznamu Jaroslav Gavenda a Petr Švihel testovali cestu. Který dopravní prostředek byl pohodlnější – vlak, nebo auto?

Červenec 2017

1. července 2017 - Hvězdy ve Varech

Začátek července patřil letnímu filmovému festivalu v Karlových Varech. Nabídl 170 filmů, z toho 22 ve světové premiéře. A kromě filmů byl program plný i večírků.

14. července 2017 - Smrt české turistky v Egyptě

Češka zraněná při útoku na turisty v egyptské Hurghadě na konci července zemřela. V posledních dnech její tělo fungovalo jen díky napojení na přístroje. U pacientky se následkem zranění projevilo multiorgánové selhání.

19. července 2017 - Miliardový kšeft pro neznámou firmu

Vratislav Mynář se osobně zasadil o miliardovou zakázku v Kyrgyzstánu pro neznámou českou firmu. Kyrgyzské úřady prošetřují, zda je tuzemský podnik Liglass Trading CZ schopen dostát svým závazkům a postavit vodní elektrárny za několik miliard.

Srpen 2017

4. srpna 2017 - Jak se přidělovaly dotace na kotel

Hynkovi Černému bylo divné, proč skončil pod čarou při žádosti o peníze na tepelné čerpadlo. Když předtím strávil den a noc ve frontě před úřadem. Až odhalil, že frontu lidí tajně předbíhali kurýři.

18. srpna 2017 - Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka

Do Poslanecké sněmovny dorazila žádost policie o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka.

7.-21. srpna 2017 - Konec ostudy v Letech

Vláda rozhodla, že odkoupí vepřín v Letech na Písecku, který stojí na místě protektorátního koncentračního tábora pro Romy.

Září 2017

1. září 2017 - Konec billboardů u dálnic

Od září platí zákon zakazující billboardy v okolí dálnic a silnic prvních tříd. Podle billboardových firem se dotkla tří tisíc poutačů.

10. září 2017 - Katastrofa jménem Irma

Hurikán Irma, který byl nejdéle trvající cyklonou se stupněm 5, což je nejvyšší stupeň hurikánové škály, zanechal citelné škody v Karibiku a na Floridě.

26. září 2017 - Tři vteřiny od smrti v Jihlavě

Radek Závitkovský je vlastně rád, že žije. Kdyby do Jihlavského tunelu vjížděl o pár vteřin dřív, možná už nežil. Přesto se diví, jak dopadlo vyšetřování incidentu, jehož byl u vjezdu do tunelu účastníkem.

Říjen 2017

1. října 2017 - Katalánsko vyhlásilo samostatnost

Referendum o nezávislosti Katalánska tvrdě potlačila policie z Madridu. To vyvolalo velkou vlnu nevole a následně katalánský region vyhlásil jednostranně samostatnost.

1. října 2017 - Pohřeb Jana Třísky

Po pádu z Karlova mostu do Vltavy zemřel český herec Jan Tříska. Bylo mu jednaosmdesát let. Herec žijící v USA měl v Česku začít natáčet nový film.

21. října 2017 - Babiš vyhrál volby

Volby s přehledem vyhrálo Babišovo hnutí ANO, do Sněmovny se jako nováčci dostali Piráti nebo SPD Tomia Okamury. Jen těsně prošli do Sněmovny Starostové a TOP 09. Fiasko zaznamenala ve volbách i dosud nejsilnější vládní strana ČSSD.

29. října 2017 - Vichřice řádila v Česku

Celou střední Evropou včetně Česka se prohnala vichřice Herwart, která byla nejsilnější za poslední dekádu. Zemřeli kvůli ní čtyři lidé a způsobila velké materiální škody.

Listopad 2017

2. listopad 2017 - ČNB zvýšila úrokové sazby, podražily hypotéky

Podruhé od ukončení intervenčního režimu zvýšili centrální bankéři úrokové sazby. To se rychle projevilo i na zdražování hypoték.

20. listopad 2017 - Zemřela wimbledonská šampionka Jana Novotná

V pouhých 49 letech zemřela vítězka šestnácti grandslamů a stříbrná medailistka z olympiády Jana Novotná.

22. listopad 2017 - Začala fungovat nová Sněmovna

Volilo se vedení Sněmovny a výborů. Důležité posty získali komunisté i extremisté z SPD. Nováčci se zabydlovali.

24. listopad 2017 - Česko zná kandidáty na prezidenta

Uchazeči o post prezidenta museli odevzdat podpisy občanů či zákonodárců. Devět mužů tak oficiálně vyrazilo do boje o Hrad. Na poslední chvíli se mezi ně přidal i expremiér Mirek Topolánek.

Prosinec 2017

2. prosince 2017 - Neštěstí v Troji

V pražské čtvrti Troja se do Vltavy zřítila betonová lávka pro pěší.

6. prosince 2017 - Babiš premiérem

Andrej Babiš, vítěz říjnových voleb, byl jmenován prezidentem Milošem Zemanem za premiéra české vlády.

7. prosince 2017 - První Babišova vláda

Andrej Babiš přivedl na Hrad své ministry. Prezident Zeman prohlásil jeho první vládu za plnohodnotnou a slíbil premiérovi i druhý pokus, pokud by mu první nevyšel.

Reklama

Doporučované