Hlavní obsah

Dozimetr: Manažer Augustín propuštěn z vazby, u Hlubučka se řeší kauce

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Hlubuček v doprovodu policistů přichází k soudu, který rozhodoval o jeho vazebním stíhání.

Reklama

První z pěti lidí, kteří byli vazebně stíhání kvůli vyšetřování kauzy Dozimetr, je na svobodě. U dalšího byla stanovena kauce a čeká se na její zaplacení.

Článek

Jeden z hlavních aktérů kauzy Dozimetr – bývalý člen představenstva pražského dopravního podniku Matej Augustín – se dostal v pondělí z vazby na svobodu.

Podle rozhodnutí pominul důvod, pro který byl kvůli vyšetřování ve vazební věznici. Tedy, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky.

„Klient byl propuštěn v pondělí,“ potvrdil pro Seznam Zprávy advokát Tomáš Gřivna, který Augustína zastupuje.

Kromě obviněného manažera by se, jak jako první informoval server Novinky.cz, mohl na svobodu dostat také bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. V jeho případě je to ale podmíněno tím, že složí peněžitou kauci, jejíž výši navrhl dozorující žalobce Adam Borgula.

„Kauce však zatím složena nebyla,“ uvedl pro Seznam Zprávy zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování.

Pokud by Hlubuček s výší kauce souhlasil a zaplatil ji, další podmínkou pro propuštění by bylo odevzdání cestovního pasu a musel by také pravidelně navštěvovat probačního úředníka.

Hlubučkův advokát Lukáš Trojan se k situaci svého klienta odmítl vyjádřit. „Nejsem klientem zproštěn zákonné povinnosti mlčenlivosti. Nemohu tedy komentovat žádné informace ani spekulace, které se aktuálně vyskytují ve veřejném prostoru,“ napsal na dotaz redakce.

Vedle Hlubučka tak zůstává ve vazbě ještě trojice podnikatelů Michal Redl, Pavel Kos a Zakaría Nemrah.

Advokáti Michala Redla uvedli, že jsou vázáni mlčenlivostí, a tak se k případu nebudou v současné době vyjadřovat. Případ nechtějí komentovat ani žalobci.

„Postup při rozhodování o dalším trvání vazby nebude Vrchní státní zastupitelství v Praze komentovat,“ uvedlo státní zastupitelství.

Zprávu budeme doplňovat.

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované