Hlavní obsah

Fotbal, začínáme! 24 věcí, které o Kataru možná nevíte

Foto: Shutterstock.com

Největší katarský stadion Lusail pro 80 tisíc diváků.

Reklama

Do začátku Mistrovství světa ve fotbale 2022 v Kataru už odpočítáváme hodiny. Vybrali jsme o něm pár zajímavostí, které vás možná překvapí.

Článek

1. První MS na Blízkém východě

Turnaj se bude hrát v Kataru, což znamená, že se bude poprvé v historii konat na Blízkém východě. Jako dějiště šampionátu byl zvolen v roce 2010. Celý proces v nejvyšším orgánu FIFA byl však ovlivněn korupcí.

2. První zimní MS

Toto je první mistrovství světa, které se hraje během zimních měsíců na severní polokouli. To proto, že se organizátoři chtěli vyhnout letním až 50stupňovým teplotám, a tím i potenciálním zdravotním rizikům pro hráče i diváky.

3. Rozumné teploty

Průměrná nejvyšší teplota v červenci je v Kataru 41 stupňů. Teď už vedro ustupuje, teplotní průměr v listopadu je méně než 29. Během turnaje by pak teploty měly klesat až na průměrných 24 stupňů v prosinci. Stadiony budou navíc vybaveny klimatizací.

4. Katarské průšvihy

Šampionát poznamenalo hned několik vážných kontroverzí. Korupci ve FIFA už jsme zmínili. Pořadatelé byli však také obviněni z krutého zacházení se zahraničními dělníky, kteří se podíleli na budování infrastruktury MS. Padla obvinění z otroctví i velkého množství úmrtí. Amnesty International a další organizace na ochranu lidských práv požadovaly 440 milionů dolarů na odškodnění pracovníků, což odpovídá finanční odměně pro vítězný tým. V Kataru je také trestná homosexualita, což vyvolalo značný odpor zastánců LGBTQ+ práv.

5. Alkohol ne i ano

Pití alkoholu na veřejnosti je v Kataru nezákonné. Ten, kdo to poruší, může čelit až šestiměsíčnímu vězení nebo pokutě v přepočtu až 20 tisíc korun. Na stadionech se během zápasů nebude prodávat alkohol, ale v zemi budou zřízeny fanzóny, které umožní fanouškům popíjet ve vyhrazeném prostoru. Pro opilé fanoušky pak budou vyhrazena speciální místa, aby mohli vystřízlivět.

6. Datum zahájení bylo o den posunuto

MS 2022 oficiálně začne 20. listopadu 2022. Začátek byl však původně naplánován na 21. listopadu úvodním zápasem Senegal vs. Nizozemsko. Byl posunut o den zpět, aby mohl hostitel turnaje odehrát úvodní zápas. Celkem se odehraje 64 zápasů.

7. Místa konání

Turnaj se koná na osmi supermoderních stadionech, ale Katar je malá země a život je koncentrován kolem hlavního města Dauhá. Největší vzdálenost mezi stadiony je cca 70 km. Největší kapacitu má stadion Lusail na okraji Dauhá s 80 tisíci míst.

8. Nejslavnější hráči

V Kataru se setká fotbalová elita: Lionel Messi , Neymar, Kylian Mbappé, Cristiano Ronaldo, Harry Kane, Kevin De Bruyne.

9. STOP pro Rusko

Čtyři roky poté, co Rusko hostilo MS, byli Rusové po invazi na Ukrajinu vyloučeni ze soutěží FIFA. Zároveň byly ruské kluby vyřazeny z turnajů UEFA.

10. Míč rekordman

Míče, kterými se bude hrát, jsou od Adidasu a jmenují se Al Rihla Pro. Název znamená v arabštině „cesta“. Očekává se, že budou létat vzduchem nejrychleji v historii MS.

11. Maskot

Maskotem mistrovství světa 2022 je chlapec Laíb, což v arabštině znamená „supertalentovaný hráč“.

12. Video asistent

Video asistent rozhodčího VAR bude použit už podruhé, poprvé to bylo na MS v Rusku 2018. Pomůže pohlídat regulérnost dosažených branek.

Kromě toho bude poprvé použit nový podpůrný nástroj pro rozhodčí. Pomůže dělat rychlejší a přesnější rozhodnutí o ofsajdu. Nový systém využívá 12 kamer pod střechou stadionu ke sledování míče a až 29 datových bodů pro hráče k výpočtu jejich přesné polohy. Míče bude mít i senzory pro měření.

13. Poprvé rozhodčí ženy

Poprvé v historii MS mužů budou pískat i ženy. Stephanie Frappartová z Francie, Rwanďanka Salima Mukansangaová a Japonka Yoshimi Yamashitaová.

14. Senzace – chybí Italové

Italům se přímo šokujícím způsobem nepodařilo kvalifikovat se na poslední dvě MS. V březnu je doma v Palermu nachytala Severní Makedonie 1:0, takže budou opět diváky.

15. Nejlepší chybějící hráč

Určitě nový útočník Manchesteru City Erling Haaland. Jeho norský tým skončil ve skupině až třetí za Tureckem a Nizozemskem.

16. Největší šance na pohár

Největší sázkové kanceláře světa se shodují, že největším favoritem turnaje bude tým Brazílie, a to při kurzu 5,3 (Fortuna). V přehledu favoritů následují obhájce trofeje z Francie (6,5), Argentina (7), Anglie (7,3) , Španělsko (9) a Německo (12).

Historky z historie fotbalových MS

Politika do fotbalu nepatří, říká letité pravidlo. Je to ve skutečnosti jen zbožné přání. Seznam Zprávy přinášejí seriál z historie všech světových fotbalových šampionátů od roku 1930 dodnes.

17. Kdo může překvapit

Dánové, zvláště pokud bude hrát Christian Eriksen. Po zástavě srdce na Euru 2021 je zpět a hraje za Manchester United. Je útočnou, kreativní duší týmu.

Íránci mají dva zavedené útočníky Mehdiho Taremiho (Porto) a Sardara Azmouna (Leverkusen). Jeden ze dvou týmů Středního východu, které mohou překvapit.

Heung-Min Son z Jižní Koreje není jen nejlepší asijský hráč, ale i jeden z nejlepších hráčů na světě. Útočník Tottenhamu je na cestě stát se legendou. Jižní Korea s ním může být nebezpečná.

Kamerun absolvoval sedm z posledních osmi MS, než se v roce 2018 nekvalifikoval. Nyní je zpět. Přestože mu chybí zavedené evropské hvězdy, jak vidíme v Senegalu, africké týmy jsou vždy nebezpečné.

Kanaďané se kvalifikovali, přestože jim nikdo nedával moc šancí. Jsou rychlí, hrají tvrdě a dokončili kvalifikaci jako nejlepší tým Severní Ameriky.

Katařané jsou malý národ s velmi malou historií a jejich tým bude hrát na MS poprvé. Mají však šanci dostat se do vyřazovacích bojů. Pod zkušeným Španělem Félixem Sánchezem získali za posledních pár let důležité zkušenosti a jsou úřadujícími šampiony Asijské fotbalové konfederace.

S Ašrafem Hakímim v čele, Bonem v brance a talentovanými útočníky Jusufem En-Nesrím a Munírem se nedá brát na lehkou váhu Maroko. V Bonovi mají rozdílového hráče.

Anketa

Kdo vyhraje MS ve fotbale?
Brazílie
17,3 %
Argentina
20,3 %
Německo
16,7 %
Francie
7,6 %
někdo jiný
38,1 %
Celkem hlasovalo 4381 čtenářů.

Srbsko má nejlepší tým za poslední roky, s velkou technickou zdatností ve středu pole a silnými, robustními útočníky vpředu.

Švýcarsko zaznamenalo v posledním desetiletí určitý úspěch. Na MS 2014 i 2018 postoupili Švýcaři do osmifinále. Jedním z důvodů, proč se na ně pohlíží jako na schopný tým, je brankář Yann Sommer, veterán s neuvěřitelnými instinkty.

Povzbudivé výkony předváděla Uruguay. Luis Suarez a Edinson Cavani jsou stále nebezpeční. K nim přidejte Darwina Nuneze z Liverpoolu.

Velšané s Garethem Balem budou hrát na prvním MS od roku 1958 a očekávání jsou vysoká. Je to zlatý věk velšského fotbalu, který se pravděpodobně blíží ke konci, protože Baleovi je už přes 30. Jsou však schopni se ze své skupiny probojovat.

18. Pozor na úvodní zápas

Katar zahájí turnaj 20. listopadu proti Ekvádoru. Čeká se nelítostná bitva s minimem branek, oba týmy vědí, že ve skupině se Senegalem a Nizozemskem to mají hodně těžké.

19. Největší derniéry

Dvě hvězdy budou na MS ve fotbalu asi naposledy. Messimu je nyní 35, Ronaldovi 37. Na 90 % to je na MS jejich derniéra. I když, v příštím formátu, kdy bude hrát 48 týmů… Kdo ví.

20. Počet hráčů

FIFA schválila 26členné týmy oproti běžným 23členným. Trenéři budou moci nyní provést pět střídání.

21. Brazílie forever

Brazilský národní tým je jedinou zemí, která se zatím kvalifikovala na každé mistrovství světa.

22. Postupy ze skupin

16 týmů postupuje ze skupin do osmifinále, kde už začne vyřazovací systém. Skupinová fáze končí 2. prosince utkáními Srbsko vs. Švýcarsko a Kamerun vs. Brazílie ve skupině G. Finále se bude hrát 18. prosince na stadionu Lusail v 16 hodin.

23. Při rovnosti bodů ve skupině

Klíč je při rovnosti bodů následující: 1. brankový rozdíl, 2. vstřelené branky, 3. body získané v zápasech mezi dotyčnými týmy, 4. gólový rozdíl v zápasech mezi příslušnými týmy, 5. nejvíce gólů v zápasech mezi dotyčnými týmy, 6. fair play chování (nejmenší počet bodů podle žlutých a červených karet). Takto byl naposledy vyřazen Senegal v roce 2018 ve prospěch Japonska, které mělo o dvě karty méně. Kdyby byly týmy vyrovnané ve všem, rozhoduje los FIFA.

24. Mistrovství světa 2026 a 2030

Příští mistrovství světa budou hostit USA, Mexiko a Kanada. Hostitel MS 2030 bude vybrán na 74. kongresu FIFA v roce 2024 a bylo potvrzeno, že nabídky předloží: Maroko / Uruguay + Argentina + Paraguay + Chile / Rumunsko + Bulharsko + Řecko + Srbsko / Španělsko + Portugalsko.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované