Hlavní obsah

Rakušan musel řešit Hlubučka dávno před zatčením. Kvůli pitné vodě pro Prahu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Hlubuček strávil ve vazbě přes dva měsíce.

Reklama

Seznam Zprávy podrobně zmapovaly, jak se obviněný náměstek pražského primátora za STAN pokoušel ovlivnit výběr ředitele strategické a bohaté firmy - společnosti Voda Želivka, která dodává Praze pitnou vodu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, který patří k hlavním obviněným v případu Dozimetr, se loni podle řady svědků snažil využít politického vlivu a dosadit svého člověka do vedení strategické firmy s mnohamiliardovým majetkem a velkými veřejnými zakázkami.

Tou společností byl podnik Voda Želivka, který upravuje vodu z nádrže Švihov a zásobuje jí Prahu a další města. Právě města – včetně Prahy - jsou ve společnosti akcionáři.

Petr Hlubuček, který je nyní stíhán kvůli podezření z rozsáhlé korupce při zakázkách v pražském dopravním podniku, snahy ovlivnit výběr manažerů ve Vodě Želivka odmítá. Redakci však jeho úsilí popsalo hned několik lidí z orgánů společnosti Voda Želivka, část anonymně a část i na jméno.

Že byl na Hlubučkovu akci ve Vodě Želivka upozorněn, potvrdil pak redakci také jeho bývalý stranický šéf a ministr vnitra Vít Rakušan.

Tlak sílil, zasáhl Rakušan

Petr Hlubuček, jak Seznam Zprávám sdělilo více zdrojů, chtěl ovlivnit, kdo se stane novým generálním ředitelem společnosti. A také podle zdrojů to, aby se na tuto funkci nevypisovalo otevřené výběrové řízení.

Bývalý primátorský náměstek za STAN začal podle zdrojů svého kandidáta tlačit loni v létě – v té době se dosavadní šéf firmy chystal do důchodu. A mimochodem ve stejném čase také Voda Želivka chystala dvoumiliardový tendr na rekonstrukci jedné z provozních hal.

Kauza Dozimetr na Seznam Zprávách

Korupční případ bývalého pražského politika Petra Hlubučka (STAN) a podnikatele Michala Redla.

Hlubuček se podle informací Seznam Zpráv snažil pro svého favorita na funkci ředitele přesvědčit například šéfa představenstva úpravny Marka Riedera, jinak také ředitele Českého hydrometeorologického ústavu. Dokonce zorganizoval společné setkání s kandidátem. Jeho jméno redakce zná, nebude ho však zveřejňovat – jde o člověka, který se 20 let pohybuje ve vodohospodářské sféře a nemá nic společného s Hlubučkovou politickou minulostí ani s jeho současnou trestní kauzou.

Z výpovědí, které redakce získala, vyplynulo, že když šéf představenstva Rieder odmítl dosadit Hlubučkova člověka bez konkurzu, náměstek tlak stupňoval – došlo i na noční telefonáty některým členům dozorčí rady a křik při osobních jednáních.

Marek Rieder se pak loni v říjnu obrátil na jednu z političek STAN, aby mu sjednala schůzku s předsedou Rakušanem. V sídle hnutí Rakušanovi vylíčil, čemu vedení úpravny vody čelí.

Marek Rieder zjištění Seznam Zpráv potvrdil, o podrobnostech se ale bavit nechtěl. „Už to bylo tak nepříjemné, že jsem se obrátil na pana Rakušana. Potom ten tlak ustal,“ řekl pouze.

Schůzku potvrdil i předseda STAN, dnes ministr vnitra. Upozornil ovšem, že se na ní od šéfa představenstva Riedera nedozvěděl nic konkrétního – žádné podezření na korupci ani ovlivňování tendrů. Řešil se jen nový generální ředitel.

„Přiznávám, že za mnou byl, ale nepřinesl žádné důkazy. A já jsem tehdy oslovil lidi, kteří jsou za Středočeský kraj v rámci Želivky a říkal jsem, že tady k žádným záležitostem a k žádným změnám docházet nebude,“ řekl ministr Rakušan.

Voda Želivka nakonec skutečně prodloužila mandát stávajícímu generálnímu řediteli. Hlubuček tedy neuspěl.

Hlubuček: Jsou to pomluvy

Petr Hlubuček říká, že zprávy jeho o nátlaku kvůli novému řediteli firmy Voda Želivka nejsou pravdivé.

„Toto jednoznačně odmítám, je to nesmysl, který má před volbami účelově poškodit STAN. Proto nepředpokládám, že tato tvrzení máte poskytnuta přímo od údajně dotčených členů dozorčí rady, a jde tedy pouze o pomluvu,“ reagoval Hlubuček v písemné odpovědi na otázky redakce.

Už výše uvedené zdroje redakce se však shodují, že za Hlubučkovým chováním cítili snahu dosadit do firmy loajálního člověka. A mít pak přes něj vliv na zakázky i hospodaření společnosti, jež ročně vygeneruje zisk kolem 300 milionů. Zdůrazňují však zároveň, že to byl jen jejich pocit – žádné konkrétní manipulace se zakázkami nezaznamenali.

Co je Voda Želivka

Foto: Voda Želivka a.s., Seznam Zprávy

Strojovna filtrace v úpravně vody na Želivce.

Voda Želivka je akciová společnost, kterou vlastní města zásobovaná pitnou vodou z nádrže Švihov. Tedy Praha a města ve středních Čechách a na Vysočině. Pod hrází nádrže u Zruče nad Sázavou provozuje úpravnu vody, z níž voda teče 52 kilometrů dlouhou štolou až k Praze.

Hlubučkův zájem byl podle zdrojů neobvykle silný. Ohledně výběrového řízení na generálního ředitele směřoval podle nich i některým členům dozorčí rady.

Nepřímo tenhle tlak potvrdila členka dozorčí rady, advokátka Zuzana Chlupáčová. „Bylo to nepříjemné, ale ustáli jsme to. Prostě jsme si řekli, že se nedáme,“ řekla Chlupáčová.

Firma, kterou neřídí politici

Dozorčí rada trvala na výběrovém řízení hlavně proto, že úpravna vody na Želivce není běžnou veřejnou společností, do níž politici obsazují své nominanty a pak přes ně firmu na dálku řídí. Ale je považována za klíčovou společnost, kterou musí vést zkušení odborníci.

Logicky – vodu ze Švihova pijí dvě třetiny Pražanů a statisíce lidí ve Středočeském kraji a na Vysočině. Takže si firma nemůže dovolit, aby voda nebyla kvalitní nebo aby zásobování vázlo. Firma má také přísná bezpečnostní pravidla, mimo jiné kvůli možným teroristickým útokům.

Proto také vedení není zvyklé na zásahy politiků. „V případě pana Hlubučka to bylo poprvé, co jsem se něčím takovým na Želivce setkal. Do té doby žádné politické tlaky nebyly,“ řekl šéf dozorčí rady a senátor Jan Tecl z ODS, který ve firmě zastupuje město Havlíčkův Brod.

Petra Hlubučka stíhá od června policie kvůli podezřením z úplatků při zakázkách v pražském dopravním podniku. Podle detektivů byl jednou z hlav skupiny, která tlačila firmy, jež pro dopravní podnik pracovaly: Buď budete odvádět úplatky, nebo vaše zakázky skončí.

Bývalého náměstka pražského primátora zatkli kriminalisté v polovině června, ve vazbě strávil přes dva měsíce. Podnikatele Michala Redla, podle policie dalšího z šéfů organizované korupční skupiny, propustili z vazby předminulý týden na desetimilionovou kauci.

Hlubuček řekl, že o své kauze nemůže mluvit. „Vyjádřil bych se ke své kauze velmi rád, neboť na rozdíl od uniklých dokumentů policie nemám možnost se veřejně hájit. Na radu svých obhájců tak však učinit nemohu, neboť, na rozdíl od jiných, respektuji neveřejnost přípravného řízení,“ uvedl.

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Související témata:
Voda Želivka
Mark Rieder
Zuzana Chlupáčová
Jan Tecl

Doporučované