Hlavní obsah

Podnikatel Nemrah z Dozimetru zaplatil kauci, byl propuštěn z vazby

Foto: Seznam Zprávy

Zakaría Nemrah (zcela vlevo) je rodinným přítelem Jana Mračka a Jany Vildumetzové, ale také jedním z hlavním obviněných v kauze Dozimetr.

Reklama

aktualizováno •

Podnikatel Zakaría Nemrah byl vazebně stíhán téměř tři měsíce. V pátek se dostal na svobodu.

Článek

Obviněný podnikatel Zakaría Nemrah, jehož jméno figuruje v korupční kauze Dozimetr kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka nebo podnikatele Michala Redla, byl propuštěn z vazby.

S odvoláním na informace serveru irozhlas.cz to uvedla agentura ČTK. Pro Seznam Zprávy to poté potvrdila také mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Nemrah podle zjištění Seznam Zpráv poslal na účet Vrchního státního zastupitelství v Praze kauci, kterou za jeho propuštění na svobodu požadoval žalobce Adam Borgula.

„Pan státní zástupce stanovil výši kauce, kterou jsme respektovali,“ potvrdil v pátek dopoledne redakci advokát Tomáš Kaiser, který právě Nemraha zastupuje.

Žalobce Borgula jen napsal, že se nechce v této souvislosti vyjadřovat. „K dotazovanému procesnímu postupu ve vámi uvedené trestní věci se nebudu vyjadřovat,“ uvedl na dotaz redakce Borgula.

Jméno Zakaríi Nemraha se v posledních dnech skloňuje také proto, že kvůli vztahům s ním rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová. I když vazby na Nemraha bagatelizovala, ukázalo se, že byl svědkem na její svatbě s podnikatelem Janem Mračkem a poté se stal i kmotrem jejich dítěte.

Vedle Nemraha zůstává ve vazbě ještě Redl a také další podnikatel Michal Kos. Hlubuček a bývalý manažer pražského dopravního podniku Matej Augustín se dostali z vazby už před dvěma týdny.

Právě Hlubuček přitom musel zaplatit kauci ve výši šesti milionů korun. Propuštění Redla z vazby se začne řešit nejspíše až další týden. Tento pátek bude ještě na policii vypovídat jeden z svědků, kterému dal právě Redl podle obvinění 200 tisíc korun.

+9

U dalšího obviněného Pavla Kose pak není jisté, jestli se na svobodu dostane, a případně na jak dlouho. Tomuto obviněnému totiž letos v březnu potvrdil Vrchní soud v Praze pětiletý trest vězení v jiné trestní kauze.

Výzvu k nástupu trestu zatím soud Kosovi neposlal jen proto, že se dosud nevrátil spis k pražskému Městskému soudu, který v první instanci případ řešil. Pokud by se to v následujících dnech změnilo a spis by k soudu dorazil, je možné, že si Kos začne trest odpykávat.

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované