Hlavní obsah

Ve Francii zadrželi členy jogínské sekty kvůli zneužívání. Stopy má i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: youtube.com/Anetna 3 CNN

Rumun Gregorian Bivolaru je ve Francii obviněn z obchodování s lidmi, únosu a znásilnění.

Reklama

aktualizováno •

Policie ve Francii dnes zasáhla proti jogínské sektě Atman. Skupina je podezřelá, že organizovaně zneužívala své členy. Stoupence má i v Česku.

Článek

Policie ve Francii dnes při rozsáhlém zátahu zadržela 40 členů Mezinárodní federace jógy a meditace Atman, která sdružuje školy, jež vycházejí z učení rumunské školy MISA. Zatkla i jejího duchovního vůdce Gregoriana Bivolarua. Guru je obviněn z obchodování s lidmi, únosu a znásilnění. Skupina je podezřelá, že organizovaně zneužívala své členy, informoval deník Libération.

Skupina podle francouzských vyšetřovatelů přesvědčovala ženy ke členství s cílem sexuálně je zneužít. Policie ve Francii současně zasahovala na čtyřech místech a do akce se zapojilo 175 kriminalistů.

Skupinu vedl 71letý Rumun Bivolaru, který k sobě do Ivry-sur-Seine na předměstí Paříže zval své stoupence, aby je „sexuálně zasvěcoval“. Muž už byl v rodném Rumunsku odsouzen za znásilnění nezletilé osoby. Letos v červenci na něj vydal zatykač Europol.

Atman tvrdí, že má stoupence ve 30 většinou evropských zemích, mimo jiné i v Česku a na Slovensku.

O sektě jsme psali zde:

České stopy

Seznam Zprávy zveřejnily před časem v publicistickém pořadu Terén Kristiny Cirokové videoreportáž o provázanosti této mezinárodní jogínské školy na sexbyznys v Česku. Odkryli jsme v ní, že studentky jogínské školy MISA z různých států vystupují na sex chatu, který se dříve natáčel nedaleko od Prahy.

Jak reportérce potvrdila jedna z cizinek, která před kamerou na webech Babestation a Rampant TV vystupovala také, vše se ještě před dvěma lety odehrávalo v rodinném domě ve středočeských Černošicích.

U nás se k rumunskému hnutí MISA dříve veřejně hlásila Duchovní škola Rezonance s jógovými studii ve čtyřech městech – v Praze, Brně, Olomouci a Liberci. Ta je také členem federace Atman. Zjistili jsme, že i její tři instruktorky na sex chatu vystupovaly.

Spolek Rezonance propojení se sexbyznysem odmítl. „Pokud někdo dělá něco, že se tím živí nebo dělá něco ve svém volném čase, to já nemůžu podchytit. Ale rozhodně to není, že by to vycházelo od školy,“ řekla reportérce Seznam Zpráv předsedkyně řídicí rady spolku Rezonance Veronika Šupálková.

Radio France Internationale ve zprávě o zátahu francouzských úřadů uvedlo, že podle svědectví bývalých stoupenců byli studenti jogínských škol sdružených ve federaci Atman tlačeni k bezplatné práci ve „strip klubech“, masážních salonech nebo „k natáčení komerčních pornografických filmů v Rumunsku, v Maďarsku a v Česku“. Hnutí z těchto příjmů získávalo peníze na svou činnost.

Sekty v Česku

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Sledujeme příběhy lidí, kteří se dostali mezi sekty.

Reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková už několik měsíců v pořadu Terén mapuje působení náboženských sekt v Česku. V reportážích popsala působení pěti zahraničních společenství a případ české sekty z Kutnohorska.

Dům otce na severu Čech

Dvanáct kmenů

Šinčchondži

Kutnohorská sekta

Jógová škola MISA

Ukrajinská AllatRa

Novija Gána Sepata

  • Hnutí Novija Gána Sepata vede Milan Berger. Tvrdí, že je vtělená bytost z vesmíru, která přišla lidstvo probudit. Členové tohoto uskupení neuznávají Českou republiku a zákony. Jezdí s falešnými SPZ a vyrábějí si vlastní doklady. Není vesmířan, ale instalatér s 9 milionovými dluhy

Reklama

Doporučované