Hlavní obsah

Po období temna jsme našli zachránce, píše Xixoio držitelům tokenů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Firma Xixoio chce vytvořit něco na způsob digitální burzy, kam by si firmy chodily pro nový kapitál.

Reklama

Po loňském zásahu policie proti představitelům tokenové společnosti Xixoio se firmě podařilo nalézt nového investora. Akvizice má být dokončena do září. Zda ale ve firmě zůstává její zakladatel Richard Watzke, není jasné.

Článek

Společnost Xixoio se dohodla na kapitálové injekci od nového investora a obě strany nyní ladí detaily transakce. Xixoio to oznámilo držitelům svých tokenů ve sdělení, které má redakce SZ Byznys k dispozici. Xixoio je již půl roku ochromené po zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu. Kriminalisté podezírají představitele Xixoia z podvodu a praní špinavých peněz.

„Společnost Xixoio získala strategického zahraničního investora, vybudovala robustní obchodní konstrukt jeho vstupu do skupiny Xixoio a tento zakotvila do oboustranně podepsaného závazného smluvního vztahu, který obě strany postupně plní,“ napsala firma držitelům tokenů.

Podle firemního sdělení nyní v Xixoiu probíhá hloubková prověrka hospodaření. Dokončení těchto procesů předpokládá společnost během tří měsíců, nejpozději ale do září. Do té doby má firma zajištěné přechodné financování od tuzemského investora. Jména strategického ani prozatímního investora ale firma zatím neodkryla.

Xixoio připouští, že poslední měsíce byly pro podnik extrémně náročné. „Potýkali jsme se s devastací naší obchodní značky, poškozením reputace, mediálním haněním a destrukcí obchodních aktivit. Vnější okolnosti, které jsme nemohli ovlivnit ani předvídat, zhatily poctivě rozjeté realizační linie a poškodily celou naši komunitu, společnost a společně tvořené hodnoty,“ sdělila firma držitelům tokenů.

Co je to token?

Token je obdoba digitálního dluhopisu. Vydavatelé tokenů slibují, že se s lidmi v budoucnu rozdělí například o výnosy a zisky z podnikání, které z tokenů financují. Tento druh investic ale zatím v Česku nepodléhá jakékoliv regulaci a dohledu, jak již dříve upozornila Česká národní banka a Ministerstvo financí. Jsou to proto vysoce rizikové investice.

Dosavadním většinovým vlastníkem Xixoia byl podnikatel Richard Watzke. Zejména proti němu mířil na přelomu listopadu a prosince 2022 zásah policistů NCOZ. Zda se plánovaným vstupem nového investora něco změní na jeho pozici, zatím není jasné. Avšak firemní e-mail Richarda Watzke již přestal fungovat.

„Nic vám k tomu neřeknu,“ reagoval Watzke na telefonickou otázku, zda ohledně jeho pozice v Xixoiu nastaly nějaké změny.

Xixoio získávalo od lidí peníze za účelem vybudování digitální platformy, kterou by firmy využívaly pro získávání nového kapitálu. To by se dělo prostřednictvím tokenů, tedy jakési digitální obdoby dluhopisů. Tokeny vydávalo i samotné Xixoio. Od investorů takto firma získala 548 milionů korun. Po policejním zásahu se ale příliv peněz do firmy zastavil.

Policie podezírá představitele firmy v čele s Richardem Watzkem, že za peníze investorů nic nevytvářeli. Celý podnik měl být podle detektivů jen podvodné schéma. Xixoio oponovalo tím, že policisté nepochopili jeho obchodní model a že produkty firmy již vytvářejí výnosy.

„Věc je stále ve stadiu prověřování,“ uvedl k aktuálnímu stavu případu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Dosud tedy nikdo obviněný nebyl.

Kauza Xixoio v redakci Seznam Zpráv

Reklama

Doporučované