Hlavní obsah

Hlavní obviněný z Dozimetru je na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Michal Redl byl propuštěn z vazby.

Reklama

aktualizováno •

Propuštění Michala Redla na svobodu se odehrálo přesně v den, kdy vyšetřovatelům skončila lhůta pro to, aby mohl být ve vazbě kvůli ovlivňování svědků.

Článek

Podnikatel Michal Redl, který je hlavní postavou korupční kauzy Dozimetr, se ve čtvrtek dostal po třech měsících z vazby.

Došlo k tomu poté, co se dohodl se státním zástupcem Adamem Borgulou na zaplacení kauce.

To, že byl Redl propuštěn z vazby, potvrdila pro Seznam Zprávy mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. Advokát Vladimír Turek, který Redla zastupuje, řekl, že je vázán mlčenlivostí, a tak se nebude k ničemu vyjadřovat.

A více neuvedl ani žalobce Borgula, který tuto kauzu dozoruje. „Procesní postup nemohu v této fázi řízení potvrzovat, vyvracet či jakkoliv komentovat,“ napsal Borgula.

Propuštění na svobodu se přitom odehrálo přesně v den, kdy vyšetřovatelům skončila lhůta pro to, aby mohl být Redl ve vazbě kvůli ovlivňování svědků.

Podnikatel byl ve vazbě i z obavy, že by mohl uprchnout. Tím, že zaplatil kauci, tento důvod pro další vazební stíhání odpadl.

Z vazby byl v této kauze, v níž policisté vyšetřují systémovou korupci a ovlivňování zakázek, propuštěn minulý týden také podnikatel Zakaría Nemrah.

Na svobodě je už také bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček a bývalý manažer pražského dopravního podniku Matej Augustín. Ti se dostali z vazby už před dvěma týdny. Právě Hlubuček přitom musel zaplatit kauci ve výši šesti milionů korun.

+9

Podnikatel Michal Redl by přitom mohl být obviněn nejen kauze Dozimetr, ale i v souvislosti se starým případem kolem daňových podvodů jihlavské firmy M5. 

V té byl Redl původně trestně stíhán ještě s dalšími lidmi v čele s hlavním organizátorem Radovanem Krejčířem. Jenže z případu se dostal díky, že podle znaleckých posudků trpěl duševní chorobou.

Jenže ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v minulých dnech poslal pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové dopis, který mimo jiné obsahuje i podnět, aby Redlovo stíhání znovu pokračovalo.

Případ STAN a operace Dozimetr

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tváře kauzy: Michal Redl, Pavel Kos, Petr Hlubuček.

Ve středu 15. června ráno spustili detektivové z NCOZ rozsáhlou akci. Na desítkách míst v Praze i ve Středočeském kraji zatýkali podezřelé, prohledávali jejich kanceláře a důkazy hledali i v soukromí. Akce Dozimetr, jak ji popsali policisté v dokumentech, rozkryla skupinu politiků, manažerů a lobbistů, kteří ovlivňovali veřejné zakázky i chod veřejných firem – především pražského dopravního podniku. Vyšetřování otřáslo i politickou scénou, padl kvůli němu ministr školství a na hraně se ocitlo vládní hnutí Starostové a nezávislí.

Reklama

Doporučované